"Det känns helt enkelt underbart"

Janne Corax, som just nu befinner sig i Kashgar, beskriver känslan som underbar när tidningen får kontakt med honom. Han berättar samtidigt att äventyret gick enligt planerna.

Janne Corax.

Janne Corax.

Foto:

Hultsfred2007-07-27 07:18

Vår tidning skrev igår om hur äventyrarna Janne Corax och Nadine Saulnier lyckats, som de första någonsin, att bestiga Kung Oscars fjäll i Tibet.
Janne berättar under torsdagen för tidningen att misslyckandet sist kändes som ett horn i sidan ända sedan beslutet att inte försöka klättra togs. Anledningen var utmattning på grund av matbrist, men att beslutet att avbryta försöket ändå var ett klokt beslut.
Janne och Nadine var också involverad i Ola Skinnarmos expedition tidigare i år, men insåg snabbt att deras planering inte skulle räcka utan hoppade av i sista sekund. Skinnarmos expedition misslyckades och Janne och Nadine bestämde sig för att göra ett nytt försök.
En anledning som påskyndade processen var rykten om berget som nådde klättrare världen över och många expeditioner planerades inför hösten. Janne och Nadine hade inget annat val än att göra ett försök mitt under monsunen och Janne berättar att det är den absolut sämsta tiden på året.
Åska, snö, och hagelstormar mötte de två äventyrarna nästan varje dag och gjorde resan till berget svår, men som ändå gick förhållandevis bra.
Resan till berget tog 27 dagar och tack vare fint väder vid försöket att nå toppen klarade de klättringen mot toppen utan några större problem.
Janne berättar att allt det hårda vädret drog med sig mängder med utmaningar. Lerfält som ej tidigare skådats, överfyllda floder, och snö som snabbt förvandlas till modd. Kallt och blött helt enkelt. Många pass var hårda och höjden, som blir jobbig i längden på grund av den tunna luften, gjorde allt ännu mer ansträngande när många pass var över 5 000 meter höga.
Han beskriver att de en period befann sig 19 dagar i sträck på höjder över Mount Blancs topp, vilket är Centraleuropas högsta punkt.
Under en annan period fick de stå ut med en nio dagar lång konstant snöstorm.
All proviant köptes i Kina och de tog med proviant för 50 dagar på resan.
Janne förklarar att upplevelsen förutom naturen och berget var det unika djurlivet som fanns på högplatån. Jakar, björnar, vildåsnor och antiloper var några av djuren. Många otroliga möten har de fått vara med om och djuren har i regel aldrig sett en människa så visade inte någon större rädsla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om