Avfall var granat från andra världskriget

Lasse Josefsson håller ett vakande öga, så saker slängs rätt på Kejsarkullen. Det var av extra vikt, när en märklig pryl var på väg att hamna bland metallskrotet.

Avfallstekniker Lasse Josefsson håller ett vakande öga över besökarna, för att se så det som slängs hamnar rätt. Det var särskilt tur den dagen en granat från andra världskriget var på väg att slängas som metallskrot.

Avfallstekniker Lasse Josefsson håller ett vakande öga över besökarna, för att se så det som slängs hamnar rätt. Det var särskilt tur den dagen en granat från andra världskriget var på väg att slängas som metallskrot.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-06-03 08:00

Han har inte svårt att svara på vad det märkligaste är, som kastats på återvinningscentralen Kejsarkullen.

– Det var en man som skulle bygga om garaget och hittade en pryl i det trampade jordgolvet. Han skulle precis slänga den bland metallskrotet när jag hejdade honom.

– Det visade sig vara en granat från andra världskriget. Skarp var den dessutom, säger avfallstekniker Lasse Josefsson.

Lasse ringde polisen och när bombgruppen fick se en bild på prylen var direktiven tydliga:

– "Stäng alltihop så kommer vi", sa de. Bombgruppen från Malmö kom och hämtade granaten i sprängskåp och det visade sig att den var intakt och hade sprängts på ett övningsfält, fick vi uppgifter om. 

– Och tänkt den bar jag ifrån containern och upp till huset, tillägger han.

Medan vi står och pratar fortsätter folk slänga gamla pinnstolar, byråer, tv-apparater, bland rent skräp och bråte.

undefined
I Human Bridges container kan det placeras, som är för fint för att kasta. "Dagligen frågar fem till tio personer om de får ta med sig saker hem från containrarna. Det kan jag bara tolka som att folk slänger för mycket", säger avfallstekniker Lasse Josefsson.

Är det vanligt att folk frågar om de får ta med sig saker härifrån?

– Ja, massor. Säkert är dem fem-tio om dagen som vill ha något av det som slängts. Det kan jag bara tolka som att det är för mycket som slängs. Men regeln är sådan att det som kommit in här, inte får tas med här ifrån.

– Så vi kan bara informera om att ställa saker som är fina och användbara i Human Bridges container, den är välanvänd och töms minst två gånger i veckan, tillägger Lasse Josefsson.

Human Bridges mål är att arbeta för en minskad miljöpåverkan genom återanvändning och återvinning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!