"Det ryker i Hultsfred"

– Det har varit full rulle hela sommaren och det kommer vi att fortsätta med, berättar verksamhetschef Tommy Svensson Pöder på ungdomsenheten. För kommunens unga har sommarveckorna i år kryddats med aktiviteter och öppna verksamheter. Badutflykt till Öland, ridning och resa till Liseberg är bara några av händelserna. I veckan besöktes speedwaybanan i Målilla.

"Det är en kväll för att få prova på. Man behöver inte kunna något sedan innan. ", Ella Blix håller totalt tre musikkvällar på fritidsgården i Hultsfred. Här är hon på bild tillsammans med Filmon Kesete, Zakrig Abokhaled och Elias Jurvakaren.

"Det är en kväll för att få prova på. Man behöver inte kunna något sedan innan. ", Ella Blix håller totalt tre musikkvällar på fritidsgården i Hultsfred. Här är hon på bild tillsammans med Filmon Kesete, Zakrig Abokhaled och Elias Jurvakaren.

Foto:

Hultsfred2017-07-13 10:00

Gruppen på nio ungdomar och tre vuxna går längs ramen på speedwaybanan i Målilla. Överallt intar en myllrande publik sina platser på läktaren eller slår sig ner i den högväxta grönskan på ena kortsidan. Ungdomarna sätter ner sina blåbärsfärgade sittunderlag bland gräs och vita blommar innan de ger sig av för att ta sig en till i depån.

– Det är intressant, häftigt, berättar 15-åriga Merito Zenelaj.

– Jag ville komma och se hur det var.

För många är det första gången de besöker speedwaybanan. Många av de aktiviteter som i sommar anordnas av ungdomsenheten bjuder på nya erfarenheter och det är inte få som väljer att delta.

– Det är barn som varit igång i flera veckor nu, redan vecka 25 var det fullt program, berättar verksamhetschef Tommy Svensson Pöder på ungdomsenheten i kommunen.

– Det har aldrig varit ett så stort tryck men vi har kommit förberedda. Mycket ungdomar, mer aktiviteter, mer flow. Vi vilar knappt något.

Beviljats bidrag

Att kommunens unga i år har möjlighet att få ta det av ett utbud som innehåller utflykter till Hesjön, Kleva gruva, skateboardparken i Tranås, Hultsfredsbygdens Ridklubb och diverse andra utflyktsmål har att göra att kommunen beviljats sommaraktivitetspengar. Det gör att ungdomarna kostnadsfritt får delta beroende på plats.

– Alla har olika intressen och vi vill skapa aktiviteter för alla ungdomar. Det är framförallt viktigt att vi erbjuder möjligheten. Det hade varit tråkigt annars.

Två av de aktiviteter som genererat mest intresse är badutflykten till Öland och den kommande utflykten till Liseberg.

– Till Öland åkte vi med full buss. Det var en hel del som aldrig varit över bron och som ställde sig upp i bussen och fotade. Sedan har det varit ett jättetryck på resan till Liseberg. Vi har 50 platser så vi kommer plocka ungdomar som aldrig fått uppleva det. Efteråt tror jag att det blir ett minne för livet.

Även om det är spännande med de längre utflykterna menar Tommy att de viktigaste äventyren är precis runt knuten och att det gäller att erbjuda möjlighet till samtal.

– Det finns ett enormt behov av mötesplatser och att skapa positiva möten med våra ungdomar. Nu under sommaren har vi öppen verksamhet i Hultsfred, Målilla, Virserum. Det brukar vara mellan 25 till 30 ungdomar på en sommarkväll. Nu nästa vecka och veckan efter kommer det vara öppet fyra dagar i veckan där du kan leva och vara dig själv.

På banan

På speedwaybanan står ungdomarna i den skumma depån och ser på de uppradade speedwaycyklarna. Men till skillnad från resten av publiken som trängs på andra sidan avspärrningsbanden är det ingen som frågar efter autograf.

– Jag känner inte igen så många förare utan är här mer för själva grejen, berättar Merito Zenelaj.

– Jag hoppas Att Dackarna vinner, jag vet att de är från Målilla och Hultsfred, tillägger Selatin Shaljani.

Selation Shaljani, Meriton Zenelaj och Abdo Jabbas tycker att det är spännande att få ta del av speedway.
Selation Shaljani, Meriton Zenelaj och Abdo Jabbas tycker att det är spännande att få ta del av speedway.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!