Det ska bli riktigt exklusivt – vill bygga på sjön

Tanken är att Herrstorpet ska bli ett bostadsområde utöver det vanliga. Om kommunen får sin vilja fram ska det rent av bli möjligt att bygga ute i vattnet.

Sjön Hulingen visar kanske inte sin bästa sida nu i november. Men alla årstider har sin tjusning. Nu vill kommunen skapa bostäder med den här utsikten.

Sjön Hulingen visar kanske inte sin bästa sida nu i november. Men alla årstider har sin tjusning. Nu vill kommunen skapa bostäder med den här utsikten.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-11-15 14:00

Men – det är lättare sagt än gjort. För att öppna den här möjligheten i den kommande detaljplanen krävs tillstånd, och just nu jobbas det intensivt för att få reda på vem som kan ge den typen av tillstånd. Inte helt enkelt, eftersom det är ett ganska ovanligt ärende.

Vid senaste sammanträdet fick politikerna kommunstyrelsens arbetsutskott information om hur långt man har kommit i det här arbetet. Ett beslut om detaljplanen kommer till nästa sammanträde.

– Vi vill skapa något extra häftigt och exklusivt, säger kommunalrådet Lars Rosander som erkänner att man sneglat en smula på det flytande hotellet i Västervik.

– Fast här vill vi bygga på pålar.

Redan i förslaget till hur man vill ha det, finns de här extremt sjönära bostäderna med. Nu gäller det också att få klartecken att få in dem i detaljplanen också för att de ska bli verklighet. Men även om det blir grönt ljus för satsningen, är det långt ifrån säkert att det blir av.

– Det beror på om någon vågar ge sig på att bygga, säger Rosander. Vårt eget bostadsbolag vill helst hålla sig på land.

Ett bygge på pålar ute i vattnet innebär ju en hel del tekniska utmaningar. Inte minst som vattenståndet i sjön kan variera ganska kraftfullt.

I förhandssnacket om de här bostäderna är ett speciellt område utsatt på kartan. Inte jättestort, men Rosander räknar med att sex, åtta bostäder kommer att få plats. Ska det vara exklusivt så ska det.

Karta: Herrstorpet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!