Det var många år sedan sist – socialen går plus med flera miljoner

För första gången på många år visar prognosen att socialförvaltningen kommer att gå plus med fyra och en halv miljoner kronor. Framför allt grundas det på att kommunen går närmare sex miljoner plus på ensamkommande.

Per-Inge Pettersson bläddrar i papperen och konstaterar att prognosen visar att socialförvaltningen kommer att gå plus med 4,5 miljoner kronor. Foto: Charlotte Madestam

Per-Inge Pettersson bläddrar i papperen och konstaterar att prognosen visar att socialförvaltningen kommer att gå plus med 4,5 miljoner kronor. Foto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2017-06-09 16:00

– Det känns jätteroligt, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson. Det är ovanligt att socialförvaltningen har prognoser som visar plus. Jag minns inte ens när det hände sist, utan vi får leta oss flera år tillbaka i tiden för att finna positiva siffror.

Administration, ofördelade medel, individ- och familjeomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning tillsammans med psykiatrin får alla ett överskott enligt prognosen, daterad den 30 april.

Och främst visar prognosen att det är posten "ensamkommande" under individ- och familjeomsorgen som visar stora plussiffror, 5,9 miljoner kronor.

Men det finns osäkerhetsfaktorer. Så Per-Inge Pettersson vill ändå skicka med en liten brasklapp:

Det är ändå lite osäkert vilket utfallet blir för ensamkommande enligt det nya schablonsystemet, som träder i kraft den 1 juli. Det kan påverka mycket, men som vi läser av så ska vi få ett plus på ensamkommande.

Per-Inge Pettersson är också väl medveten om att socialförvaltningen fick tio extra miljoner kronor inför innevarande budgetår till barn- och familj. Utan det tillskottet hade prognosen sett annorlunda ut.

Siffrorna visar samtidigt att de pengarna behövs i verksamheten, vi tog inte till i överord när budgeten lades och vi kommer fortsätta vara hårt ansatta inom barn- och familj än några år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om