"Dieselstölden måste vara ett proffsjobb"

"Den stora dieselstölden i Hultsfred måste vara ett proffsjobb". Det misstänker Robert Loeffel, presstalesman hos polisen i region syd.

Robert Loeffel, presstalesman hos polisen i Region Syd känner igen mycket av dieselstölden i Hultsfred från andra håll i landet. "Det är ett proffsjobb" säger han.

Robert Loeffel, presstalesman hos polisen i Region Syd känner igen mycket av dieselstölden i Hultsfred från andra håll i landet. "Det är ett proffsjobb" säger han.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hultsfred2020-10-27 11:55

På lördagsmorgonen stals diesel till ett värde av 180 000 kronor i Hultsfred. Robert Loeffel har koll på händelserna i Kalmar, Kronobergs och norra Skåne och han känner igen mycket av det som hänt från andra håll i södra Sverige.

– Jag har träffat på det här tidigare på några olika platser, säger han. Vi har också tagit några misstänkta som åkt omkring med en specialpreparerad lastbil med stora tankar på flaket. Så ser man den vid macken ser det ut som om de tankar, men i själva verket tömmer de macken.

Han refererar till dieseltjuvar som togs i Växjö för en tid sedan och de hade just en sådan här specialbyggd lastbil utrustad med extratankar och en kraftfull pumpanläggning.

– Det är ingen slump att de här tjuvarna fått med sig så mycket bränsle, säger Robert Loeffel. De har kommit väl förberedda och utrustade.

Vad händer med det stulna bränslet sedan?

– Det är svårt att veta men förmodligen säljs det till något mindre nogräknat företag, säger han. 

Det var vid femtiden på lördagsmorgonen som larmet gick vid tankanläggningen för lastbilar på industriområdet i Hultsfred. En väktare var på plats efter tio minuter och då fanns ingen kvar.

Det visade sig att gärningspersonerna skruvat loss muttrarna som håller fast manluckan till cisternen och på så vis kommit åt bränslet.

Tankanläggningen ägs av Preem och företagets säkerhetsavdelning bekräftar stölden.

"Det här är ett mycket ovanligt tillvägagångssätt" skriver säkerhetsavdelningen i ett mail.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!