Digital fritid: "Viktigt att inte unga glöms bort"

Från att bedriva en verksamhet som haft öppet alla dagar utom söndagar, ställer nu fritidsgårdarna i Hultsfred om till digitala kanaler.

Trots stängda fritidsgårdar fortsätter fritidsledarna Andreas Pettersson och Victor Elofsson att hålla kontakten med kommunens ungdomar - digitalt.

Trots stängda fritidsgårdar fortsätter fritidsledarna Andreas Pettersson och Victor Elofsson att hålla kontakten med kommunens ungdomar - digitalt.

Foto: Martina Gradian

Hultsfred2020-11-18 16:00

– Vi flyttar oss dit ungdomarna är, berättar fritidsledaren Victor Elofsson. 

I och med skärpta allmänna råd stängde fritidsgårdarna för besökare. Men under vecka 47 invigdes den digitala fritidsgården med den första livesända spelkvällen via Discord, en plattform där man kan prata, sända live, och chatta.

– Det gick bra, det var en hel del som var med och spelade och ännu fler som tittade på, säger fritidsledaren Andreas Pettersson.

Förutom spelkvällarna planeras slutna pyssel- och bakningskvällar, kortare och längre tävlingar med bland annat musikquiz, och en daglig chatt där fritidsledarna är tillgängliga vissa tider varje dag. 

– Vi lyssnar på vad ungdomarna har för önskemål, och kan vi lösa det så löser vi det. Det viktiga är att vi håller kontakten med de som vi annars träffar varje dag, säger Pettersson. 

– Det är en omställning för alla, på alla plan. Men det är viktigt att inte unga glöms bort. Vi vill inte stänga, men vi måste. Och då försöker vi se möjligheter, säger Johanna Nilsson som är enhetschef för gårdarna i Hultsfred, Virserum och Målilla.

Nilsson berättar att stängningen har mötts av förståelse.

– Ungdomarna förstår att vi måste stänga, och de är nyfikna på vad som händer nu och vad vi ska hitta på. Men det är också många frågor om när vi öppnar igen, berättar hon.

Och det finns oro över pandemins effekter på ungdomars psykiska hälsa.

– För vissa, som hänger här väldigt ofta, är det ett hårt slag att vi måste stänga. Men alla har rätt till en värdefull fritid, så vi måste hitta nya sätt att nå ungdomarna och motverka ensamhet, säger Nilsson.

Utmaningen ligger nu i att nå de ungdomar som inte hänger i digitala chattrum till vardags. 

– Att få ut informationen till alla, det är utmaningen. Men vi lägger ut all information på instagram och många följer oss där. Innan visste man när gården var öppen och att man kunde gå dit, nu blir det på ett annat sätt, säger Pettersson, och fortsätter:

– Det har också varit positivt, vi har kunnat nå en ny målgrupp i de som kanske inte alltid tar sig till fritidsgårdarna.

Fritidsledarna jobbar nu med att flytta fritidsgårdens trygga rum till internet. 

– Det digitala musikquizet, till exempel, gör att det blir lite som det brukar vara, att man fortsätter med lite rutiner, berättar Elofsson.

– Man får jobba på ett annat sätt bara, och tänka om lite, säger Pettersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!