Digitalt CV ska underlätta vägen till jobb

Jobskills är ett digitalt verktyg där asylsökande på sitt eget språk kan skriva in sina meriter och lättare snappas upp av arbetsgivare som hungrar efter kompetensen.

Hans-Göran Johansson tillsammans med kollega Anna Palmgren under Möjligheternas Mötesplats i Virserum. Foto: Mia Hageskog.

Hans-Göran Johansson tillsammans med kollega Anna Palmgren under Möjligheternas Mötesplats i Virserum. Foto: Mia Hageskog.

Foto:

Hultsfred2017-07-07 08:45

"Det handlar om att öka egenaktiviteten så mycket som möjlig"

Under årets Möjligheternas Mötesplats i Virserum presenterade arbetsförmedlingen sitt nya knep för att få in asylsökande på arbetsmarknaden. I den nya digitala tjänsten jobskills kan de arbetssökande på sitt eget språk skriva in sina utbildningar och erfarenheter och på så sätt skapa ett digitalt CV.

– Man kan på sitt eget språk skriva in sina meriter och typ av yrke man kan tänka sig jobba med. Översättningen ska fundera på alla språk så till exempel kan någon skriva sitt CV på arabiska och arbetsgivaren kan läsa det på svenska, berättar etableringsstrateg Hans-Göran Johansson på arbetsförmedlingens marknadsområde Småland och Blekinge.

Verktyget som går att plocka fram i telefonen menar Hans-Göran möjliggör ett mycket större egenansvar och en större kontroll över det egna livet.

– Vi marknadsför det till de som är asylsökande och som får lov att jobba. Under tiden man väntar på besked finns möjligheten att öka sitt engagemang, att kunna läsa på och jobba.

Ytterligare en fördel är att de asylsökande kan få information om vad som krävs för olika yrken i Sverige. Vad arbetet som utfördes i hemlandet översätts till här och om det krävs någon komplettering.

– Grundtanken är att man ska kunna gå in och titta på sitt yrke. Vad motsvarar det som jag gjorde i mitt hemland här? Är det murare jag är eller betongarbetare? Det kan vara samma titlar men vara olika arbetsuppgifter i olika länder. Bara det att man kan förstå vad yrket kräver här är värdefullt.

Hans-Göran poängterar att användandet av den digitala tjänsten inte är samma sak som att bli inskriven i arbetsförmedlingen.

– Det är mer ett digitalt CV än att man skriver in sig på arbetsförmedlingen. Nackdelen är att vi inte kan gå i godo för att alla uppgifter stämmer utan det är den som lägger in äger sitt CV som står för sanningshalten i det. Men det behöver egentligen inte påverka någonting. Om du skickar ett CV så skickar du sällan med verifikation utan i första steget handlar det om att skapa ett intresse. Sedan tar man med sig verifikationen vid en intervju.

I dagarna öppnades tjänsten upp för att arbetsgivare att gå in och söka efter kompetens bland de redan inlagda profilerna.

– I april lanserades den första gången och har nu valt att öppna upp för arbetsgivare när det finns ett större utbud att välja bland så att deras intresse hålls uppe. Det finns i många fall en efterfrågan på bristyrken.

Effekten av satsningen hoppas bli att arbetssökare och arbetsgivare hitta varandra oberoende av kommungränser.

– Jag tror att det kommer att ha en stor effekt i Hultsfred på sikt, precis som för andra orter där det finns många asylsökande. Arbetsgivare riket runt kommer med hjälp av detta kunna locka till sig kompetensen som finns på andra orter men som inte hunnit rota sig än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om