Kräftskivan spårade ur – slagsmål mellan grannarna

Vad hände egentligen på Västra Långgatan förra sommaren? Här är historien om årets stökigaste kräftskiva – som slutade i fullt slagsmål och flera polisanmälningar.

Från början var det en trevlig kväll – sedan blev det full kalabalik när grannarna slogs med varandra.

Från början var det en trevlig kväll – sedan blev det full kalabalik när grannarna slogs med varandra.

Foto: Polisen

Hultsfred2024-01-18 18:00

Det är en vanlig lördag i mitten av augusti. Vädret är sådär. Men det är ändå tillräckligt varmt för att sitta ute på eftermiddagen och kvällen.

På Västra Långgatan i centrala Hultsfred vankas det kräftskiva. Ett gäng grannar, plus några inbjudna gäster, träffas på innergården för att umgås och ha det trevligt. Totalt är elva personer inbjudna.  

Ett par av gästerna är i 80-årsåldern och det beskrivs som en lugn tillställning. Åtminstone inledningsvis.  

– De i sällskapet var tämligen nyktra. Det var inget fyllekalas, säger en kvinna.  

undefined
Elva personer var inbjudna till den omtalade kräftskivan.

Kvällen rullar på som planerat och det sjungs en del snapsvisor. Sedan förändras allt. Vid 20-tiden blir det en helt annan stämning på innergården.

Vad som är bakgrunden till tumultet finns det två olika versioner av. Alla i kräftskive-gänget berättar att det helt plötsligt springer ut en hund från en lägenhet lite längre bort. Det blir startskottet på en hetsig diskussion mellan några festdeltagare och den manlige hundägaren. "Ta inte ut hunden för han vill äta upp min katt", skriker en kvinna.

Enligt flera vittnesuppgifter blir mannen, som är i 35-årsåldern, vansinnig. De verbala hoten övergår snabbt till våld. Mannen uppges misshandla sex stycken personer i festgänget. Både kvinnor och män får slag i ansiktet, och dessutom används ett bälte som en form av piska.

Mellan klockan 20:30 och 20:50 är det full kalabalik på innergården – med slag, kastade stolar och bord som välts. Det ligger skadade och blodiga personer på backen.

Bråket drar till sig stor uppmärksamhet. På kort tid är det ett tiotal vittnen som ringer polisen och slår larm.

– Han kommer tillbaka hela tiden och slår sönder oss. Det är akut. Vi är blodiga allihopa, säger en drabbad kvinna.

– De springer huller om buller där ute och slåss. Det är rörigt, säger en granne.  

undefined
Det fanns ingen polis i Hultsfredsområdet. I stället skickades fyra-fem patruller från Kalmar.

Trots att kräftskivan äger rum i närheten av polisstationen i Hultsfred dröjer det länge innan polisen kommer till platsen. Anledningen är att det helt enkelt saknas en tillgänglig patrull i norra Kalmar län.

I stället tvingas ledningscentralen i Malmö skicka fyra-fem patruller från Kalmar, drygt elva mil bort. Flera personer som ringer in ifrågasätter varför inte polisen kommer snabbare.

– Patrullerna är på väg till er. De kan inte flyga, svarar en person på ledningscentralen. 

När polisen anländer till Västra Långgatan är det lugnt på platsen. Men stämningen är tryckt. Flera bord är välta och det ligger glassplitter och tomma burkar på marken. Flera personer är ledsna och oroliga. Vissa är chockade.

Två av de misshandlade personerna åker till akuten i Västervik för att undersöka sina skador. Ingen är allvarligt skadad.  

undefined
Det var blodfläckar på stenplattorna. Och flera av gästerna på kräftskivan hade blod i ansiktet.

Den misstänkte mannen ger en helt annan bild av händelseförloppet. Han och hans flickvän bor i fastigheten, men de är inte bjudna till kräftskivan.  

Enligt mannen uppstår konflikten när en kvinna på kräftskivan börjar skrika fula ord till honom. Till en början biter han ihop. Istället går paret över till en granne där det bjuds på tårta. Sedan går mannen hem igen, men flickvännen stannar kvar.  

Efter en liten stund hör han någon som skriker "hjälp" och "släpp mig". Då sitter det tre-fyra tjejer på hans flickvän och drar henne i håret. Han försvarar sin flickvän och det utbryter ett stort slagsmål. Mannen berättar att flera av männen på kräftskivan går mot honom med höjda knytnävar och en kvinna skriker att "hon ska bränna koranan" (det bekräftas i en ljudfil).  

Under tiden som bråket pågår ringer mannen själv till polisen och vill ha hjälp.  

– Folk dricker alkohol och tjafsar med oss. Alla idioter är fulla, säger han.  

Därefter bryts samtalet och bråket fortsätter.  

undefined
Polisens omfattande förundersökning består av 283 sidor. Alla inblandade, plus flera grannar som såg bråket, har förhörts.

Nu är det upp till tingsrätten att avgöra vad som hände den där lördagskvällen i augusti. Den 35-årige mannen åtalas för sex fall av misshandel. Han nekar till brott i samtliga fall.  

Efter bråket gjorde mannen flera motanmälningar. Dessutom var en av de manliga deltagarna på kräftskivan misstänkt för misshandel, för att ha slagit mannens flickvän i ansiktet. Men båda utredningarna har lagts ner.

• Alla uppgifter och citat i artikeln är hämtade från polisens omfattande förundersökning, som består av 283 sidor. Vimmerby Tidning har gått igenom alla förhör, samt de telefonsamtal som polisen fick den aktuella kvällen.  

Kräftskivan ägde rum på en loftgång, på innergården till ett stort lägenhetshus i centrala Hultsfred. När polis och ambulans kom till platsen var bråket över.
Kräftskivan ägde rum på en loftgång, på innergården till ett stort lägenhetshus i centrala Hultsfred. När polis och ambulans kom till platsen var bråket över.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!