Scenariot för onsdagens övning var en lägenhetsbrand på andra våningen som sedan spred sig till våningen över och därifrån vidare upp på vinden. I flera av lägenheterna fanns också människor (och dockor) som skulle hjälpas ut.
Räddningstjänsten från Hultsfred var först på plan, och när styrkan kom fram, begärdes direkt förstärkning från Målilla. Samtidigt inleddes också en livräddande insats av rökdykarna.
En hel lång rad skademarkörer var engagerade i övningen. Några av dem, som inte var i akut fara, ombads att stänga in sig i lägenheterna, andra fick hjälp att komma ut av rökdykarna, som snabbt letade igenom den aktuella trappuppgången och kunde bära ut flera dockor.
Men den fingerade branden, med begränsat med lågor, men med mängder av teaterrök, letade sig upp på vinden och trots att man bekämpade branden med både drönare med värmekamera, dimspik och mängder med vatten, tvingades räddningstjänsten "låta vinden brinna av under kontrollerade former."
– Huset är byggt med betongbjälklag, sa Fredrik Sääv, insatsledare under övningen. Så elden kan inte sprida sig neråt i huset.
Lyckligtvis var det bara en övning. Men mer realistiskt än så här kan knappast en övning bli. Låt vara att den var tidsmässigt komprimerad. En verklig brand i den här omfattningen hade tagit betydligt längre tid.
Men eftersom huset i Stålhagen ändå ska rivas inom kort hade räddningstjänsten fått låna den av Hultsfreds Bostäder. Och den möjligheten har verkligen utnyttjats i vår. Inte mindre än tio olika övningar har hållits här, där brandmännen fått träna på olika moment.
Men – en övning av det här slaget väcker ändå tankar. Vad hade hänt om något liknande inträffat för, låt oss säga ett par år sedan, när varenda lägenhet var bebodd. Bara en sådan sak som att hitta nya bostäder åt de drabbade är ett stort kapitel.
– Där kan vi få hjälp från länsstyrelsen, säger Fredrik Sääv, vi har ett väl utbyggt samarbete. Och när något så här stort händer kopplas länsstyrelsen in.
Övningen blev också lite av en uppvisning, räddningstjänsten hade bjudit in Hultsfreds Bostäders personal, ÖSK:s personal, politiker och andra att följa de olika momenten. Räddningschefen Michael Hesselgård guidade och berättade om de olika momenten, och varför man gör som man gör.
– Det är otroligt viktigt för oss att få den här möjligheten att öva, sa han, och passade på att tacka för lånet.