Drivs av att kunna hjälpa andra

"När vi har gjort ett svårt avslut och det känns riktigt, riktigt tungt så tänker jag på en bild." Tessan Jigfjord på Missing People hittar tröst och styrka i en väldigt speciell bild.

Det är ingenting som sker av en slump när Missing Poeople jobbar. Tessan Jigfjord ger noggranna order till gruppcheferna.

Det är ingenting som sker av en slump när Missing Poeople jobbar. Tessan Jigfjord ger noggranna order till gruppcheferna.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-06-01 08:00

– Bilden togs vid ett eftersök efter en liten pojke i Dalarna för några år sedan, berättar hon, och den visar en crossåkare som sitter mitt ute på ett kalhygge med pojken i knät.

Den här bilden har kommit att bli lite av en symbol för en lyckad insats, för henne.

Tessan Jigfjord från Vetlanda har varit operativ chef vid eftersöken av en ung kvinna i Hultsfred.

Men att hon kom i kontakt med Missing People från början var lite av en tillfällighet, berättar hon.

– Jag började när jag bodde i Kumla och var arbetslös, säger hon, och när det blev ett eftersök i Katrineholm. Så jag tänkte att jag åker dit och ser vad det är. Och sedan dess är jag fast.

För även om det är långt ifrån alltid som eftersöken får ett lika lyckligt slut som med den lille pojken i Dalarna, så finns det alltid ett driv, känslan av att kunna hjälpa en medmänniska.

– Det kan vara svårt i bland, men samtidigt är det roligt att kunna göra något, säger hon. När vi fått ge ett riktigt tungt besked, känns det ändå bra att kunna ge de anhöriga ett avslut, att de inte behöver gå i ovisshet.

Ett fall som blivit väldigt speciellt för Tessan är ett försvinnande i Falkenberg förra året. Och då främst två saker. Dels att snart sagt hela staden var engagerade på ett eller annat sätt i sökandet. Det andra var den totala tystnad och tomhet som uppstod när den funktionsnedsatta pojken hittades död i Ätran.

Men det engagemang som visades av både privatpersoner och företag i Falkenberg under eftersöket värmer.

Tessan Jigfjord är verksamhetsledare för Missing People i Sörmland, Östergötland och Jönköpings län. Och så hjälper hon till när det behövs i Kalmar län också.

– Organisationen i Kalmar län är ganska ny, och de flesta bor i Kalmar och söderut, säger hon.

Så eftersom hon bor i Vetlanda ligger det nära till hands att hjälpa till i norra länsdelen.

Hon är en av totalt 250 utbildade funktionärer i landet, som har befogenhet att leda och organisera en skallgång.

– Sedan har vi ett skallgångsregister med 62 000 personer, säger Tessan Jigfjord. Det har ökat markant, speciellt efter insatsen i Falkenberg.

Det är dessutom nästan genomgående så att medlemstillströmningen tar fart efter en insats.

Missing People jobbar ofta i nära samarbete med polisen och i de fallen är det självklart polisen som bestämmer och organiserar det hela. Men i andra fall finns en egen organisation som styr upp insatserna.

– Vi är alltid tre i ledningen, säger Tessan, en operativ chef, en administrativ chef och en gruppchef.

Som förstås alla har sina speciella uppgifter. Den operativa chefen leder insatsen, den administrativa håller kontakt med myndigheter och skaffar fram de resurser som behövs, medan gruppchefen håller kontakt mellan sökarna och ledningen.

Till fotarbetet i skallgångskedjorna anlitas frivilliga krafter i hög grad.

­– Det händer också att personer kommer också säger "Vi kan inte gå i skogen, men kan vi hjälpa till på annat sätt" och den hjälpen är väldigt välkommen, säger Tessan. Det kan handla om att bre mackor, eller hämta saker. Allt behövs.

– Totalt har vi i området haft 19 insatser så här långt i år, berättar Tessan Jigfjord, om man räknar både nya akuta fall och gamla.

Missing People släpper aldrig ett fall, även om åren hunnit gå sedan försvinnandet.

– Nej, vi ger oss aldrig, säger Tessan, för någonstans finns de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!