Elever på praktik i fjällen: "Spännande men tufft"

"Det är jättebra här. Fast lite kallt" Hasna Mohammed Ahmed är en av de fyra eleverna från Hotell- och turismprogrammet på Hultsfreds gymnasium som är ute på praktik.

Meja Jonsson och Julia Pettersson från Västervik tillsammans med Hasna Mohammed Ahmed och Hoodo Abdi Ali från Hultsfred gör just nu en riktig drömpraktik i skidparadiset Funäsdalen.

Meja Jonsson och Julia Pettersson från Västervik tillsammans med Hasna Mohammed Ahmed och Hoodo Abdi Ali från Hultsfred gör just nu en riktig drömpraktik i skidparadiset Funäsdalen.

Foto: Privat

Hultsfred2022-02-21 18:30

Och det är inte vilken praktik som helst. De är just nu i skidparadiset Funäsdalen. Mitt i värsta sportlovsrusningen.

– Det är fullbokat, säger Hasna, den här veckan är det sportlov i Göteborg, och nästa vecka kommer Stockholmarna. Så det är mycket arbete.

Hotell- och turismprogrammet i Hultsfred har fyra elever på plats för praktik i Funäsdalen. Förutom Hasna även Hoodo Abdi Ali, också från Hultsfred och så Meja Jonsson och Julia Pettersson från Västervik. 

Hasna och Hoodo gör sin praktik på anläggningens båda restauranger.

– Vi har en stor inne på hotellet, berättar Hasna, sedan har vi en mindre uppe på berget. Så vi växlar om, när en jobbar i restaurangen på hotellet är den andra uppe på berget. 

Meja och Julia gör sin praktik i hotellreceptionen. Men det hindrar inte att klasskompisarna umgås flitigt på fritiden. Det blir ju sådan också.

– I onsdags och torsdags var vi lediga, berättar Hasna, så vi passade på att åka skidor. Fast det gick inte så bra för mig. Jag har ju bara åkt skidor på längden förut. 

Men hon har i alla fall fått blodad tand på det här med säsongsarbete och kan tänka sig att fortsätta med det.

– Jag tar studenten nu i sommar, säger hon, och jag hade tänkt plugga vidare. Men det blir kanske så att jag tar en paus och säsongsarbetar nästa vinter. Det är ju många som gör så.

Särskilt i Funäsdalen. Det är ett minst sagt internationellt gäng som håller verksamheten igång.

– De är här från både Grekland och Ryssland och andra ställen, säger Hasna, så vi får öva mycket på engelskan också.

De fyra eleverna från Hultsfred kommer att jobba kvar ända till 10 mars, hela sportlovsperioden alltså.

Hotell- och restaurangprogrammet på Hultsfreds gymnasium sjunger så att säga på sista versen. Det kommer att avvecklas, när de sista eleverna går ut.

– Men vi kommer att köra för fullt ända in i kaklet, säger Marianne Wifell Waters, utbildningen ska inte bli sämre bara för att programmet snart ska läggas ner.

Men hon tycker det är mer än tragiskt att programmet försvinner, samtidigt som hela branschen skriker efter personal, nu när restriktionerna har släppts.

– Det visar ju på att det här programmet verkligen behövs, säger hon, speciellt nu. Det är många i branschen som sadlat om under pandemin, och det behövs mycket personal överallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!