Dubbel invigning

En gång invigdes Målfabriken två gånger... Sällan har väl en byggnad blivit så väl invigd som Målfabriken vid bandybanan i Målilla. Inom loppet av några timmar fick kommunalrådet Bo Bergman klippa av två röd-vita band och förklara anläggningen invigd.

Kommunalrådet Bo Bergman förrättade den högtidliga invigningen av Målfabriken. Två gånger till och med, för att det skulle bli riktigt gjort. Först vid matchen mot Gripen och senare på kvällen vid festen för alla som varit delaktiga i bygget.

Kommunalrådet Bo Bergman förrättade den högtidliga invigningen av Målfabriken. Två gånger till och med, för att det skulle bli riktigt gjort. Först vid matchen mot Gripen och senare på kvällen vid festen för alla som varit delaktiga i bygget.

Foto:

Hultsfred2004-01-26 07:22

Första invigningen skedde precis innan bandymatchen mot Gripen. Visserligen blev det förlust i matchen, men Målfabriken är en än större seger för Målillabandyn.
Den andra invigningsceremonin skedde i samband med jättekalaset i nybygget. 170 personer fanns med på lördagskvällen för att fira att bygget är klart.
Drömmen om Målfabriken har blivit verklighet. Målilla Bandy har fått sin efterlängtade mötesplats mitt i byn. Samtidigt som både skolan och bandyspelarna får tillgång till bättre omklädningsrum i anslutning till gamla gymnastiksalen.
- Bygget är dessutom gjort så, säger Målillabandyns ordförande Michael Leijonhud, att allt är förberett för en framtida gymnastikhall. Värme, ventilation, vatten, ja allt är framdraget. Det är bara att koppla in.
Den så efterlängtade sporthallen blir givetvis den självklara andra etappen. Fast det kommer att ta ett tag innan det blir verklighet.
- Just nu känns det som det räcker med byggen på ett tag, tycker Leijonhud.
Fast det tyckte han för tio år sedan när nya bandybanan invigdes.
Men när tiden får gå lite, vaknar intresset igen, kanske starkare än någonsin.
Ordförande i Smålands bandyförbund, Anders Bergström, kunde inte låta bli att spekulera lite i den saken och han såg framför sig ännu större satsningar än en liten sporthall.
- Tänk om, sa han, att Målilla GoIF och Luxo Stars slog sig ihop och byggde en gemensam anläggning med tak över. Ett sådant projekt skulle bara kunna genomföras just här i trakten.
Men, det ligger nog långt fram i tiden. Nu gläds Michael Leijonhud och de andra i Målillabandyn åt att Målfabriken är klar och åt de resurser den ger åt klubben.

Frivilliga krafter
Hela det 400 kvadratmeter stora huset är byggt av frivilliga krafter. Det finns cirka 5 000 bokförda frivilligtimmar. Den ekonomiska biten är i hamn. EU, Hultsfreds kommun, Riksidrottsförbundet och Målilla Goif är det som gemensamt drivit projektet och tack vare en lång rad sponsorer kan projektägarna glädja sig åt ett helt skuldfritt bygge.
- Det känns verkligen bra, säger Leijonhud.
Målfabriken betyder förstås ett rejält lyft för Målillabandyn. Något som betyder en hel del för klubbens mål att utveckla bandysporten på orten ytterligare.
- Vårt mål är att bli ett etablerat lag i division ett, säger Leijonhud,
Vid sidan av elitsatsningen görs också en satsning på ungdomsverksamheten. I dag har man mellan 90 och 95 ungdomar i lagen och det är här framtidens bandyspelare finns, tror Leijonhud. Det är de som ska bilda stommen i framtidens Målilla Goif.

Medvind
Målilla Bandy seglar i medvind just nu. Och det rejält också. Men så har det inte alltid varit. I sitt invigningstal påminde Michael Leijonhud om hur det var förr. Runt 1981.
- Inför säsongen 1981 var det kris, sa han, Pengarna var slut. Jag kommer ihåg ett krismöte vi hade och hur vi ringde till sponsorer och fick i hop pengar så vi kunde spela.
Sedan dess har det ena givit det andra. Från början fanns det inte ens en högtalaranläggning på bandybanan. Men det löste sig med enkla medel och så har det varit, genom att lösa ett problem i taget har bandysektionen jobbat sig fram till dagens anläggning och den behöver man sannerligen inte skämmas för. Inte något sammanhang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!