Viktigt att elda rätt – dyr el befaras ge fler bränder

Räddningstjänsten befarar att antalet villabränder kan komma att öka i vinter. Det höga elpriset gör att många försöker spara värmekostnaden genom att elda i spisar och kaminer.

"Visst kan det vara mysigt med en brasa", säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten. Men han poängterar att det är stor skillnad på att myselda lite då och då och på att elda för värmens skull i huset.

"Visst kan det vara mysigt med en brasa", säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten. Men han poängterar att det är stor skillnad på att myselda lite då och då och på att elda för värmens skull i huset.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-10-09 05:00

– Visst kan det vara både mysigt och trevligt med en brasa, säger Ulf Bowein vid räddningstjänsten i Hultsfred. Men det gäller att göra rätt och inte elda mer än vad anläggningen är avsedd för.

– Ett "normalår" är det 30-35 procent av villabränderna i landet som beror på att det hänt något i eldstäderna, säger Bowein. Ofta är det soteldar som kunnat sprida sig från murstocken till husets konstruktion.

När nu pris på el sticker iväg till oanade höjder är det för många lockande att börja elda i spisar och kaminer. Och det är många nybörjare på området just nu.

– Branschen själv säger att försäljningen av braskaminer har ökat med 500 procent den senaste tiden, säger Ulf Bowein, som befarar att en och annan av dem kommer att monteras i skorstenspipor som kanske inte varit använda på många år.

– Så innan man börjar använda sin nya kamin är det viktigt att se till att skorstenen är i gott skick, säger han. Sotad och provtryckt. Och att kaminen är korrekt installerad.

När det är klart är det dags att ta fram bruksanvisningen och kontrollera hur mycket man får elda, hur mycket spisen klarar av. Och hur länge den måste få svalna mellan brasorna.

– Det finns angivet i bruksanvisningen, säger Ulf Bowein. 

Det är också stor skillnad på att myselda lite då och då, och på att elda för värmens skull. Då är det lätt att överskrida spisens kapacitet.

– Men det kan vara svårt att få tag i bra ved nu, säger Bowein, som är lite rädd att någon eller några ska frestas att använda mindre lämpligt bränsle.

Att elda skräp i kaminen är förkastligt.

– Är veden fuktig, ökar risken för soteldar. Det blir mer beläggning i skorstenen när det inte brinner ordentligt.

– Än så länge har vi varit förskonade från sådana bränder. Men vi ser att de ökar runt omkring oss. Och då har det inte varit någon köldknäpp ännu, säger Ulf Bowein.

Räddningstjänstens tips för säker eldning:

  • Ha en bra anläggning, rätt installerad.
  • Se till att skorstenen är sotad.
  • Ta reda på hur mycket eldning spisen tål och hur länge den måste svalna innan nästa brasa.
  • Elda rätt, brassa inte på för fullt från början, utan låt skorsten värmas upp först.
  • Använd bara torr, bra ved.
  • Tänder du en brasa, var uppmärksam och lämna inte huset.
  • Och till slut, när brasan brunnit ut, använd en askhink i obrännbart material. Med lock på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!