Dyr julgransbelysning

Sverige är ett av världens mest upplysta länder i juletider. Hultsfreds kommun är inget undantag, i var fönster står adventsljusstakar och i trädgården lyser ljusslingor upp i mörkret. Notan för sex veckors julbelysning går på ungefär 238 000 kronor för kommuninnevånarna.

Hultsfred2008-12-27 05:05

Vårt behov att lysa upp i decembermörkret ger elbolagen ett tillskott till kassan. Kris till trots - julbelysning skär svensken inte ner på.
Faktum är att Sverige ligger tvåa i hur mycket julbelysning som används i de mörka veckorna i december och januari. Etta ligger givetvis USA och till deras nivåer har medelsvensson en bra bit.
- Vi har inte uppnått den amerikanska psykosen än, men vi är på väg dit. Vi använder allt mer el juletid, säger Kalle Hashmi på Energimyndigheten till Sveriges Radio.
I Hultsfreds kommun blir kostnaden per hushåll 34 kronor, vilket skulle ge ungefär 238 000 kronor extra till elbolagen.

Under julafton sattes ett annat teknikrekord i Sverige - över 60 miljoner sms skickades. Det är en ökning på 20 procent mot julen 2007.
Sms-rekordet verkar dock inte bli långvarigt. Till nyår förväntar sig operatörerna att nyårsfirarna slår 2007 års siffra på 54 miljoner sms med tio miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om