Dyrt att hjälpa utsatta barn – kostnaderna skenar

Kostnaderna skenar inom individ- och familjeomsorgen i Hultsfred. Allt yngre barn behöver stödinsatser. "Missbruk av föräldrar är det som sticker ut", säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Barn behöver stödinsatser i familjehem eftersom föräldrarna inte klarar av att ta hand om dem, bland annat på grund av missbruk.

Barn behöver stödinsatser i familjehem eftersom föräldrarna inte klarar av att ta hand om dem, bland annat på grund av missbruk.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Hultsfred2023-10-16 13:59

Enligt den senaste prognosen går socialnämnden mot ett underskott på 19,9 miljoner kronor i år, varav individ- och familjeomsorgen står för 17,8 miljoner. 

Det är en försämring med 3,5 miljoner sedan förra prognosen. Enligt nämnden finns den stora försämringen inom sektionen för barn och familj. Kostnaderna för placeringar på olika typer av hem har mer än fördubblats sedan förra året.

– Vi gör både många hemmaplanslösningar och hjälper familjer men vi måste även göra externa placeringar, säger Per-Inge Pettersson.

undefined
Per-Inge Pettersson (C) och Jonny Bengtsson (S) är ordförande respektive andre vice ordförande i socialnämnden.

Vimmerby Tidning har tidigare berättat om det ökade trycket på individ- och familjeomsorgen. Antalet anmälningar och ansökningar har skjutit i höjden.

– Nu har det varit väldigt låg ålder på dem man försöker hjälpa, säger Jonny Bengtsson (S), andre vice ordförande i socialnämnden.

– Där krävs det mer tid för familjehemmen. Man kanske till och med får ta ledigt från jobbet för att klara av sitt familjehemsåtagande. Det gör att det blir en större kostnad än vad vi visste när vi redovisade antalet. Visst är det oroväckande med så stort budgetunderskott. Nu kan vi redovisa vad det är som kostar pengar.

Enligt Per-Inge Pettersson har nyfödda barn placerats i familjehem vid ett par tillfällen.

– Missbruk av föräldrar är det som sticker ut och som gör att man inte är lämpad att ta hand om småbarn, säger Per-Inge Pettersson.

– Funktionsnedsättningar är också en orsak. Det behöver inte vara ett drogmissbruk men det kan vara kombination. Man klarar inte föräldraskap på det sättet som stipuleras i lagen, säger Jonny Bengtsson.

undefined
Barn behöver stödinsatser i familjehem eftersom föräldrarna inte klarar av att ta hand om dem, bland annat på grund av missbruk.

Per-Inge Pettersson uppger att föräldrarna oftast ger sitt samtycke till stödinsatserna. Tvångsomhändertaganden är mindre vanligt.

– Man tillgriper inte LVU (lagen om vård av unga) mer än när det är absolut nödvändigt.

Vad ökningen av antalet ärenden inom individ- och familjeomsorgen beror på är en fråga som socialnämnden nu ska analysera. Tanken är också att det förebyggande arbetet ska växlas upp.

– Vi ska försöka göra mer förebyggande arbete mer fler enheter inblandade, säger Per-Inge Pettersson.

För att klara av den ökade arbetsmängden inom individ- och familjeomsorgen tar man hjälp av konsulter.

– Vi har totalt två konsulter som hjälper barn och familj i denna utsatta situation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!