Efter branden: "Vi vet inte vart vi kan ta vägen"

Kvällsmyset framför brasan förvandlades på en sekund till en mardrömsliknande upplevelse för Margareta Helander och Anders Ullman.

Söndagsmyset framför brasan förvandlades till en mardrömsliknande upplevelse för Margareta Helander och Anders Ullman. De hörde ett konstigt ljud och sedan upptäckte de att det brann i huset.

Söndagsmyset framför brasan förvandlades till en mardrömsliknande upplevelse för Margareta Helander och Anders Ullman. De hörde ett konstigt ljud och sedan upptäckte de att det brann i huset.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-12-14 17:00

De satt vid brasan i kaminen på söndagskvällen, när de plötsligt hörde ett ovanligt ljud i huset på Idrottsvägen.

– Vi började leta runt i huset och till slut kunde vi lokalisera ljudet till eldstaden, berättar Margareta Helander. Då såg vi att det brann vid anslutningen mellan skorstenen och plåtröret. Det brann då med öppen låga mot skorstenen.

De slog larm och hämtade sin pulversläckare och kunde hålla branden nere till räddningstjänsten kom fram och tog över släckningen.

– Jag var först framme, säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten. Då hade det brunnit igenom takplattorna. Vi snackar minuter innan det tagit fart på allvar. Men tack vare att de gjorde en rådig insats med sin släckare kunde huset räddas. 

– Det var en otäck, obehaglig upplevelse, tycker Margareta Helander, även om det aldrig var någon risk för några personskador. 

Hela huset fylldes med rök vid branden, så Margareta Helander och Anders Ullman fick i stället övernatta hos en granne.

– Vi har mycket vänliga grannar som tog sig an oss, säger Margareta Helander. Vi umgås en del sedan förut, och vi har skapat vår egen lilla "minicoronafamilj". Så det är ingen ny kontakt för oss.

Så även om det akuta har löst sig, så är det fortfarande mycket som är osäkert. Under måndagen hade de ett möte med försäkringsbolaget.

– Men det är mycket annat som gör det osäkert när vi kan flytta tillbaka, säger Margareta Helander, först ska huset saneras från rök, Sedan är det hantverkare som ska ha tid, så kommer jul och nyår, ja framtiden är ganska oviss just nu. Så vi vet inte alls vart vi kan ta vägen. Eller när vi kan flytta tillbaka.

Enligt Ulf Bowein vid räddningstjänsten var det parets rådiga insats med pulversläckaren som lade grunden till ett framgångsrikt släckningarbete och han berömmer insatsen som föredömlig.

Brandmännen fortsatte sedan på den inslagna vägen med pulver.

– Vi gjorde en så kallad torr släckning för att undvika vidare vattenskador, säger Ulf Bowein. Vi borrade i "pulverspikar" i bjälklaget för att få in pulver. 

Pulverspikar är långa, spetsade rör som gör att man kan komma genom väggar och tak med släckmedel, genom att borra ett litet hål.

Brandmännen fick också såga upp och bryta loss hel del för att komma åt glödhärdarna som gömde sig inne i konstruktionen.

– Vi hittade flera glödhärdar på några ställen i trossbotten, säger Ulf Bowein.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!