Han är ägare till slakteriruinen – utredningen är klar

Äganderättsutredningen om slakteritomten i Hultsfred är klar. Efter att ha navigerat sig runt i en labyrint av ägarskiften, har lantmäteriet funnit vem som är ägare.

Det är inte direkt någon vacker syn. Men i och med att lantmäteriet nu äntligen hittat en ägare, väcks ett hopp om att få tomten uppstädad.

Det är inte direkt någon vacker syn. Men i och med att lantmäteriet nu äntligen hittat en ägare, väcks ett hopp om att få tomten uppstädad.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-08-26 09:54

Bäst rätt till fastigheten Pechlin 9, som det officiella namnet på tomten lyder, har Handelshuset i Åtvidaberg, slår lantmäteriet fast i sin utredning, som nu meddelats länsstyrelsen.

Företaget ägs av en man från Västervik, Tomas Dahlqvist, som var en av de fyra som haft anspråk på tomten. Två av de andra företagen som anmält sig har också koppling till honom.

– Det är klart att området måste tas omhand och städas upp. Så där kan det ju inte se ut, säger Tomas Dahlqvist, som inte är helt överraskad av Lantmäteriets beslut.

– Jag har ju varit inblandad i det här i 20 års tid. Orsaken till att det blivit så här är att jag sålde fastigheten för några år sedan, men köparen har inte tagit hand om byggnaderna, som fick stå och förfalla. Så kom branden och förstörde dem.

Han pekar också på att det finns en del kvar att reda ut efter branden.

Men det mest akuta är att få området uppstädat.

– Beslutet vinner laga kraft en bit in i september, säger Tomas Dahlqvist. Jag är ju i skrot- och rivningsbranschen så det är inga problem för mig att ta tag i det projektet. Jag kan börja första dagen jag får tillträde. Så där kan det ju inte se ut.

Vad som ska hända på området på lite sikt är dock oklart. Tomas Dahlqvist har inga direkta planer i nuläget.

– Men det är nog så att markvärdet är högre utan byggnaderna än med, säger han, det är ett stort område och det ligger bra till. Så det kanske blir att jag säljer.

undefined
Det var i september 2019 som det då övergivna slakteriet totalförstördes vid en våldsam brand. Sedan dess har sökandet pågått efter en ägare. Och nu finns det en.

Proceduren att hitta en ägare har dragit ut på tiden länge och väl. Vid det här laget är det, på några dagar när, tre år sedan slakteriet totalförstördes vid en brand och sedan dess har ruinerna legat och utgjort en dyster syn. 

Länsstyrelsen körde fast i sitt sökande efter ägaren, och överlämnade i stället frågan till Lantmäteriet och lantmätare Erik Johansson i Växjö. 

Lagfaren ägare till fastigheten var KLS, Kalmar läns slakteri. Men det är satt i likvidation sedan länge. Taxerad ägare däremot, var ett företag som hette Västervik International Consulting AB.

Tomas Dahlqvist köpte fastigheten av KLS, och som senare sålde till Handelshuset Hultsfred AB, som senare bytte namn till Handelshuset Åtvidaberg. Fastigheten såldes senare vidare till Skandibolaget AB. 

Enligt vad Tomas Dahlqvist berättat vid sammanträdet nummer två, var Skandibolaget enbart skattskyldig, efter uthyrning. Skandibolaget har också avsagt sig ägaranspråk.

Pandemin har också varit en bidragande faktor till att det tagit tid. Enligt regelverket ska två äganderättssammanträde hållas. Ett hann hållas innan pandemin bröt ut. Men det andra dröjde. Enligt reglerna ska det vara fysiska möten och det dröjde innan det blev godkänt med digitala möten.

Utvecklingschef Lars Gjörloff, som bevakat utvecklingen för kommunens del är missnöjd med att det tagit tid att komma fram till vem som ägare och ansvarar för slakteritomten.

Hultsfreds kommun har inte haft några anspråk på fastigheten, även om man noga bevakat processen.

– Äntligen, utbrister kommunalrådet Lars Rosander (C). Det är ett steg på vägen. Nu har vi en motpart som vi kan ställa krav på.

Han förklarar att kommunens roll i sammanhanget inte är att äga tomten, utan att ställa krav på ägaren att få tomten sanerad.

– Nu kan miljö- och byggnadsnämnden börja sitt arbete, säger Rosander. Jag hoppas att den nye ägaren tar sitt ansvar.

Slakteriet i Hultsfred

Slakteriet i Hultsfred lades ner i slutet på 1990-talet. Ägaren KLS sålde lokalerna. Det blev början till en karusell av ägarbyten. Under tiden stod lokalerna tomma och förföll alltmer. Med tiden kom de att bli något av ett tillhåll. Ungdomar, missbrukare och andra tog över. Vandaliseringen tog fart.

Slakteriet förstördes vid en brand i september 2019. Redan då var utredningen om ägarförhållandena igång. Efter branden intensifierades utredningen, och nu har alltså en ägare utsetts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!