Efter flera hjärtinfarkter blir det fokus på länets sjukvård

Det är första gången sedan 1980-talet som Anders Anderssons, KD, namn inte finns med på valsedeln i riksdagsvalet. Flertalet hjärtinfarkter gör att han istället vänder blicken mot landstingspolitiken och sjukvårdsfrågorna.
- Nu kandiderar jag inte till riksdagen utan vill öka mitt engagemang i landstinget, berättar Andersson.

Anders Andersson KD väljer bort riksdagslistan i valet till förmån för landstingsvalet.

Anders Andersson KD väljer bort riksdagslistan i valet till förmån för landstingsvalet.

Foto: Arkivfoto: Olof Carlson

Hultsfred2018-01-06 11:00

På Kristdemokraternas riksdagsvalsedel går det i år inte att hitta Järnforsenbo Anders Anderssons namn. Två gånger har han blivit invald i riksdagen men det kommer inte att bli en tredje. Hjärtinfarkterna som drabbat honom sedan 2004 gör att hälsan måste gå före.

- Det känns nytt att inte stå med på riksdagsvalsedeln när det drar ihop sig till val men för mig känns det jättebra, allt har sin tid. På något sätt har jag satt punkt för mitt riksdagsengagemang och mitt hälsotillstånd är huvudanledningen. Jag känner mig inte sjuk men har tvingats prioritera och kan inte köra 120 procent längre.

Som nummer ett på valsedeln i Kalmar län står inför valet Jimmy Loord.

- Jimmy Loord är vår toppkandidat till riksdagen, han bodde i sin ungdom i Mörlunda och jag stöder honom i hans kandiderande.

Anders Anderssons namn går istället att hitta på plats nummer två på valsedeln till landstinget i valkretsen för Hultsfred Vimmerby. Som nummer ett står Gudrun Brunegård.

- Lite återvänder jag till de frågor jag gick in i politiken med. Jag har alltid engagerat mig i människovärde, i frågor om barnomsorg, äldreomsorg och sjukvård.

Nu är det däremot sjukvården som hamnar i första rummet och det har delvis att göra med Anderssons egna erfarenheter.

- Efter att själv ha drabbats av hjärtinfarkter har jag fått en ökad insikt i behovet av högkvalité och närheten till sjukvård oavsett var man bor i länet. Jag är väldigt tacksam att sjukvården gjort insatser som gör att jag fått akut och uppföljande behandling.

Rehab-verksamheten i Virserum är en av de saker som Andersson menar att han kommer kämpa för.

- Jag vill att sjukvården i Hultsfreds kommun ska fungera på bästa sätt och då måste vi bibehålla resurser med lokal läkarvård och hälsocentraler, i Mörlunda, Virserum och Hultsfred.

Ambulanshelikopter är en annan huvudfråga som Andersson vill driva igenom med hjälp av erfarenheten av att tidigare ha varit landstingsråd i Kalmar län, ha suttit i socialstyrelsens insynsråd, varit ledamot i riksdagens socialutskott och ordförande i nordiska rådets välfärdsutskott.

- Ambulanshelikopter skulle ge ökad närhet och snabbhet till vård. Det har vi inte i länet. Det behövs för skärgården men även för det småländska inlandet, Mörlunda, Virserum, Silverdalen, För alla dem som har längst till sjukvård. Det kommer jag att kämpa för. Jag hoppas att jag ska ha nytta av den erfarenhet jag fått på nationell och nordisk nivå ska vara till stryka för att vi ska få bra sjukvård. Jag är beredd att gå in aktivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om