Efter hackigt 2020 – nu är det drag i husfabriken

Nu är det full fart igen. Torgny Svensson som driver husfabriken Constructio Huskomponeneter i Hultsfred ser framåt.

Torgny Svensson, vd för Constructio Huskomponeneter i framtiden ser fram mot 2021 och ett ökat småhusbyggande i landet.

Torgny Svensson, vd för Constructio Huskomponeneter i framtiden ser fram mot 2021 och ett ökat småhusbyggande i landet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-01-31 06:00

– Just nu sitter jag och räknar på ett hus på 580 kvadratmeter garaget inräknat. Boytan är på 400 kvadratmeter i tre våningar, säger han.

Om den affären går i lås, ska huset på export till Tyskland, där företaget har fått in en fot på marknaden. 

– Intresset för"Echte Schwedenhaus", äkta svenska hus, har tagit fart ordentligt, säger Torgny Svensson, så där har vi ett bra komplement. Det är premium hela vägen. Vi har dessutom fem, sex villor till på gång i år.

Det är inte de enda projekten i pipeline just nu. Ett projekt med 20 - 25 lägenheter är också på gång och några villor liksom några fritidshus. 

Men den primära marknaden är på hemmaplan, i Sverige. Och det är en levande marknad här också. 

– Jag ska i väg nu till Storebro och titta på en tomt. Det är en kund som vill ha ett fritidshus, säger Torgny Svensson.

undefined
Ove Hirte jobbar med en gavelspets. "Den ska vara till ett hus i Motala" säger han.

Så utsikterna framåt är ljusa. Betydligt ljusare än bilden i backspegeln. För 2020 blev inte det bästa året i fabrikens historia.

– Det var kanske inte jättekärvt, men det var inget toppenår heller, säger Torgny Svensson.

Han berättar att företaget fick känna av coronapandemin ganska ordentligt. Två affärer sprack som en direkt följd sedan köparna dragit sig ur just på grund av pandemin. Och med en tillverkning på 20–25 hus om året är det kännbart. Så under maj månad fick företaget ta till korttidspermitteringar i fabriken.

Men nu är det mer uppåt i husfabriken, speciellt som prognoserna talar om ett ökat bostadsbyggande under 2021. Ove Hirte, en av de åtta anställda vid Constructiofabriken håller som bäst på att spika ihop en gavelspets.

– Den ska bli till en villa i Motala, berättar han.

undefined
Det mesta som tillverkas i fabriken är special, måttband och ritningar spelar en central roll när det gäller att bygga Huskomponeneter.

Det känns positivt att det är mycket på gång, tycker Torgny Svensson. Inte minst här i närområdet, både i Vimmerby och Hultsfred är det nya villaområden på gång.

– Prognosen pekar på att det byggs 1000 fler småhus i landet, det ska byggas 9 000 småhus. Så viljan att bygga är stark, och behovet finns, säger Torgny Svensson.

undefined
Constructio Huskomponeneter har åtta anställda och tillverkar 25 -30 hus om året, allt beroende på storlek.

Kanske byggs ett eller annat av de här 9 000 småhusen vid Constructiofabriken inne på gamla Hultsfredshusområdet. Och vem vet, kanske sätts det upp på Nybbleområdet i Vimmerby, eller Herrstorpet i Hultsfred.

– Men på många andra håll i landet är det brist på byggbara tomter, säger Torgny Svensson som väntar på att kommunerna ska bli klara med sina detaljplaner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!