Efter höstens skadegörelser: Drabbad utlyser belöning

Skadegörelse i form av äpplen, ägg och stenar som kastas mot bostäders fönster har ökat under hösten. Nu har en av de drabbade fått nog.

"Om ingen har några uppgifter om vem det kan vara så är det inte så lätt för polisen att råka på dem just precis när de står där och kastar" säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn.

"Om ingen har några uppgifter om vem det kan vara så är det inte så lätt för polisen att råka på dem just precis när de står där och kastar" säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn.

Foto: Arkivbild

Hultsfred2020-12-16 17:00

– Det började väl under tiden när äpplena kom, sen har det fortsatt, säger Anders Hultman vid Polisen i Oskarshamn.

Vi har vid flera olika tillfällen berättat om skadegörelser på bostäder i centrala Hultsfred. Det har varit kastade stenar, äpplen, och pumpor som resulterat i krossade fönster. 

– Ingen av de skadegörelserna har klarats upp, säger Hultman. 

Anledningen är att mycket av bevisningen hänger på att polisen får in vittnesmål.

– Om ingen har uppgifter om vem det kan vara så är det inte så lätt för polisen att råka på dem just när de står där och kastar, säger Hultman. 

En av de drabbade har nu gjort ett inlägg i sociala medier där hen utlyser en belöning på 10 000 kronor kontant till den som namnger den eller de som är skyldiga.

– Så länge man inte uppmanar någon att ingripa, eller ingriper själv, så är det inte något fel med det, säger Hultman, som tror att extra vaksamhet från samhället är vad som krävs för att stoppa skadegörelserna. 

– Är man uppe på natten kan man ju titta ut, och om man ser någon som är på ett ställe där det inte brukar vara folk, kan man ringa polisen – även om personerna inte gör något. Polisen kan komma och be personerna identifiera sig, säger Hultman. 

Eftersom poliserna inte har någon misstänkt eller vittnesuppgifter till händelserna är det svårt att säga om det rör sig om samma, eller flera, personer. 

– Det vet man inte, men det är inte jättevanligt. Bus händer, men inte så här frekvent, säger Hultman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!