Tonåring högg med kniv – döms för grov misshandel

En kille i tonåren döms för grov misshandel efter att ha huggit en annan kille i armen med en kniv.

På måndagen föll tingsrättens dom.

På måndagen föll tingsrättens dom.

Foto: Mikael Fritzon / TT

Hultsfred2021-09-20 11:53

Brottet begicks 16 juni i somras, på en gata i Hultsfred. Det var ett bråk med flera personer inblandade. När den ditlarmade polispatrullen kom till platsen påträffade de en yngre man som hade blivit knivskuren. För att stoppa blödningen från såret, som var sex-sju centimeter brett, hade han en t-shirt lindad runt armen. 

Polisen fick fatt i en tonåring som tänkte lämna Hultsfred med buss, och det är honom som Kalmar tingsrätt nu dömt.  

Under rättegången i måndagspåstod den åtalade att han ska ha känt sig hotad, då den knivskurna killen påstods ha en avslagen flaska i handen. En övervakningsfilm visar dock att det inte förelåg något hot mot den åtalade just då. Tvärtom kom han ut från en butik med en stor kniv i handen och gick till attack.

Åklagaren menade att misshandeln ska bedömas som grov dels eftersom den dömde har visat särskild hänsynslöshet och råhet, dels för att gärningen har varit livsfarlig. Att den skadade fått en relativt lindrig skada verkar framförallt ha att göra med tillfälligheter. 

Tingsrätten finner att straffvärdet för gärningen motsvarar minimistraffet för grov misshandel, vilket är fängelse i ett och ett halvt år. På grund av sin låga ålder får tonåringen istället ungdomsvård; en serie på 10 träffar som är cirka 45 minuter långa och förläggs under en period av fyra månader. Dessutom ska han utföra ungdomstjänst i 70 timmar och betala skadestånd till den skadade killen med drygt 26 000 kronor. 800 kronor till brottofferfonden ska han också betala. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!