Åklagare friar Ikea Industry – fäller Nevel

I somras blev både Ikea Industry och Nevel i Hultsfred anmälda för otillåten miljöverksamhet. Ikea har nu friats av åklagare, medan Nevel har fällts.

Nevel bötfälls för att ha överskridit utsläppsgränserna vid värmeverket i Hultsfred.

Nevel bötfälls för att ha överskridit utsläppsgränserna vid värmeverket i Hultsfred.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-09-20 18:00

Som Vimmerby Tidning tidigare berättat gjorde Hultsfreds kommun en åtalsanmälan mot Ikea Industry på grund av störande ljud nattetid. Företagets egna mätningar hade visat att anläggningen överskridit gränsen för buller.

Några veckor senare anmälde kommunen Nevel, som driver värmeverket i Hultsfred, efter att företaget överskridit utsläppsgränserna för zink och kadmium.

undefined
Förundersökningen mot Ikea Industry Hultsfred, som åtalsanmäldes för buller nattetid, har lagts ner.

I båda fallen har anmälningarna utretts av kammaråklagare Jan Olin vid Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål. Åklagaren har nu utfärdat ett strafföreläggande mot Nevel, som ska betala en företagsbot på 100 000 kronor för otillåten miljöverksamhet.

Enligt Nevels miljötillstånd får utsläpp till vatten av kondensat från rökgasrening inte överskrida 2 mikrogram per liter vad gäller kadmium och 300 mikrogram per liter vad gäller zink. Men under perioden 14 november 2022 till 4 april 2023 uppgick det rullande medelvärdet för kadmiumutsläpp till 6,1 mikrogram per liter, medan zinkutsläppen uppgick till 825 mikrogram per liter.

undefined
Nevel bötfälls för att ha överskridit utsläppsgränserna vid värmeverket i Hultsfred.

Enligt åklagaren har företaget av oaktsamhet brutit mot villkoren i tillståndet, på grund av otillräckliga kontroll- och tillsynsrutiner.

Peter Bäckström, vd för Nevel AB, ser det som beklagligt att företaget har bötfällts. Nu ser Nevel över sina rutiner och gör ytterligare investeringar i Hultsfred.

– Vi har överskridit värdena. Nu får vi göra allt vi kan för att det inte ska upprepas. Vi har tidigare investerat väldigt mycket i filterutrustning i Hultsfred och vi har haft bra rutiner för att inte få de här problemen. Nu fick vi det i alla fall, säger Peter Bäckström.

– Varför det har blivit så kan vi inte säga med säkerhet i dagsläget. Utredning pågår. Men det är mycket möjligt att det har att göra med bränslet. Vi har tvingats ändra vår bränslemix på grund av den bränsle- och energikris som vi genomlever just nu.

Håller ni er under gränsvärdena för kadmium- och zinkutsläpp just nu?

– Just nu går inte rökgaskondenseringen. Den kommer att gå lite senare när det blir lite kallare. Nu kommer vi att byta filtermassor och investera i ett nytt elfilter. Vi kommer att ha fyra reningssteg för detta.

Ikea Industry har däremot inte bötfällts. I det fallet uppger Åklagarmyndigheten att förundersökningen har lagts ner.

"Gärningen är att bedöma som ringa fall och är därför inte brottslig", skriver Jan Olin i nedläggningsbeslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!