Fick toppjobb på ny fabrik i Halland

Tre av sju av de tidigare anställda på Constructio Huskomponenter i Hultsfred har gått vidare till nya jobb efter konkursen i slutet på januari i år.

Torgny Svensson går vidare, och är nu konstruktionschef på Södras nysatsning på KL-trä i Halländska Värö.

Torgny Svensson går vidare, och är nu konstruktionschef på Södras nysatsning på KL-trä i Halländska Värö.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-03-28 05:00

Bland dem den tidigare vd:n Torgny Svensson, som blivit konstruktionschef på Södras nybyggda KL-träfabrik i Halländska Värö, mellan Varberg och Kungsbacka.

– Jag blev headhuntad till det här jobbet, berättar han. 

Men visst är det en bit att pendla mellan Hultsfred och Värö. Men med teknikens hjälp behöver han inte vara på plats varje dag.

– Det går att göra mycket via datorn, säger han, men jag behöver nog vara här en hel del också och se kollegorna i ansiktet.

Nu blir det lite andra konstruktioner än tidigare att jobba med.

– Här kan vi bygga trähus på upp till tio våningar. Tidigare var det som mest tre våningar. Här jobbar vi med paneler av korslimmade träpaneler och jag tror att det kommer att bli en allvarlig konkurrent till byggen i betong, säger han och fortsätter;

– Inte minst ur miljösynpunkt. Utsläppen av koldioxid kan minskas mycket genom att använda trä.

Torgny Svensson berättar att både materialet och fabriken är alldeles nya. Fabriken invigdes så sent som för ett par veckor sedan.

– Det är en miljardsatsning som Södra gjort här i Värö, säger Torgny Svensson. Fabriken har en kapacitet på 100 000 kubikmeter KL-trä. Eller om man så vill 4 000 bostäder om året.

Han förklarar att korslimningen ger materialet ökad hållfasthet.

– Man lägger ett lager trä först, och sedan ett annat 90 grader över, förenklar Torgny Svensson, sedan limmas och pressas de lager på lager till man får önskad tjocklek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!