Efter renoveringen: Då blir Valhall samlingslokal igen

Någon gång i höst kommer Valhall i Hultsfred att bli samlingslokal igen. Men först ska det göras en renovering.

Någon gång i höst kommer Valhall i Hultsfred att återigen bli samlingslokal. Men först ska ventilationen och ytskikten renoveras, berättar Niklas Holmqvist (Lilla bilden).

Någon gång i höst kommer Valhall i Hultsfred att återigen bli samlingslokal. Men först ska ventilationen och ytskikten renoveras, berättar Niklas Holmqvist (Lilla bilden).

Foto: Charlotte Madestam/Olof Carlson

Hultsfred2021-03-09 21:30

Renoveringen omfattar i första hand en storsatsning på ventilationen i delar av huset.

– Just nu är vi mitt uppe i en asbestsanering, säger Niklas Holmqvist, fastighetsingenjör på Hultsfreds Bostäder. Asbest var ett populärt material då när huset byggdes på 1950-talet. Så vi hade räknat med att det skulle finnas i huset.

Det är inte lika populärt i dag, eftersom det visat sig vara farligt och det kostar en hel del extra att bli av med det. 

– Saneringen ingår inte i upphandlingen, säger Holmqvist. Den kommer till vid sidan av. 

Genom att bygga om ventilationen i delar av huset vinner man bland annat en betydligt bättre arbetsmiljö för Kultur- och fritidskontoret på första våningen. Där har det varit problem i många herrans år, för varmt på sommaren och för kallt på vintern.

– Biosalongen ingår dock inte i projektet, säger Niklas Holmqvist. Den lever sitt eget liv, och där byggdes ventilationen om på 1980-talet. 

Ett litet hus kommer att byggas på taket. I dessa Astrid Lindgrenstrakter kunde man kanske tro att Karlsson skulle flytta in. Men det är fläktarna som kommer att bo där.

Ventilationen ska bli klar till sista juni, och sedan går arbetet vidare med lokalerna.

– Vi ska göra en renovering av ytskikten, säger Niklas Holmqvist. Framförallt golvet i Blå Hallen. Det är verkligen dåligt.

Parketten har nötts av tusentals dansande fötter genom åren, och ska nu läggas ny, det är många kvadratmeter.

Holmqvist räknar med att jobbet ska bli klart i höst någon gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!