Efter urspårningen: Tåget läckte olja

Vid 11-tiden på juldagen larmades räddningstjänsten i Hultsfred till Stångådalsbanan med anledning av ett drivmedelsutsläpp.

Larmet inkom vid 11-tiden på juldagen.

Larmet inkom vid 11-tiden på juldagen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-12-25 11:46

Enligt larmet ska det handla om ett dieselläckage på samma plats där ett tåg spårade ur i förra veckan. Under julhelgen pågår reparationsarbete på rälsen, men det är i nuläget oklart vad läckaget beror på. Vid en närmare kontroll visade det sig dessbättre vara hydraulolja som läckt ut.

– Det handlar om kanske tio, femton liter hydraulolja som läckt ut från det havererade tåget, säger räddningsledare Ulf Bowein, som var framme på platsen.

Han berättar oljan trängt ner i banvallen, som därför kommer att grävas upp och massorna förs bort för destruktion. I sammanhanget kan nämnas att tjälen i banvallen har varit till god nytta och gjort att oljan inte gått ner så långt i gruset. 

– Jag skulle tippa på två, tre decimeter bara, säger Bowein.

– Men eftersom de måste få bort tåget först kan räddningstjänsten inte göra så mycket i nuläget, säger Bowein. Så vi har överlåtit åt Infranords personal att ta hand om saneringen.

Bärgningsarbetet av det havererade tåget pågår för fullt nu under julhelgen. Samtidigt ska rälsen repareras. Enligt tidigare uppgifter från Trafikverket är det 400 slipers som måste bytas ut.

Enligt information från KLT:s hemsida på annandag jul, så är prognosen att tågtrafiken påverkas fram till klockan 16 på fredag. Det är tågen som går mellan Hultsfred och Kalmar som ersätts med buss. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!