Efter våldsamheterna i Malmö: Lokal polis på plats

Poliser från Kalmar län förstärker i Malmö, efter fredagens oroligheter till följd av en koranbränning. "Vi är oerhört tacksamma för att vi får den hjälpen".

Polis från Kalmar län är på plats i Skåne, för att vara behjälpliga i arbetet efter fredagens oroligheter som uppstod som en följd av en koranbränning i utkanten av Rosengård. "Vi är tacksamma för deras hjälp", säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisregion syd.

Polis från Kalmar län är på plats i Skåne, för att vara behjälpliga i arbetet efter fredagens oroligheter som uppstod som en följd av en koranbränning i utkanten av Rosengård. "Vi är tacksamma för deras hjälp", säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisregion syd.

Foto: TT

Hultsfred2020-08-30 13:00

Det säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisregion syd, som bekräftar att poliser från det här området skickats till Skåne för att förstärka efter fredagens oroligheter med bränder och upplopp. Något som P4 Kalmar var först att rapportera.

Bakgrunden är att en koran brändes och skändades i närheten av Rosengård på fredagen.

Hur många poliser rör det sig om från Kalmar län?

– Det vill jag inte gå in på, men det stämmer att vi har haft en förstärkningsbegäran, så under helgen har vi använt oss av resurser som till vardags jobbar i ert område, säger Ewa-Gun Westford.

Hon lovordar polismyndighetens sätt att arbeta numera, att man vid behov lånar in poliser till områden där det behövs förstärkning.

– 2015 omorganiserades polisen helt och då hade vi några stapplande inledande år då vi försökte formera oss. Nu har vi hittat en väg fram och i dag ser vi det som fullkomligt naturligt att man kontaktar angränsande polisområden när det hettar till någonstans och vi känner att vi har en situation som vi blir osäkra på, vad som kan hända och hur vi ska kunna hantera det, säger Ewa-Gun Westford och tillägger:

– Det är ju oftast i Malmö som det händer med tanke på situationen där. Det är enkel matematik, vi har lätt att hjälpa varandra och förstärka hos varandra i den nya myndigheten när vi är en polisregion.

undefined
Poliser gick in för att skingra de demonstranter som samlats på Amiralsgatan i Malmö.

 Hur viktigt skulle du säga att det är?

– Jätteviktigt att vi med ett enkelt telefonsamtal kan få en resursförstärkning. Det är en trygghet för våra medarbetare, så vi är alltid otroligt glada när vi får hjälp från övriga områden och jag tror att vi har etablerat ett bra arbetssätt nu.

Hur är det i Malmö för tillfället?

– Nu är det lugnt. Vi hade våldsamheter i fredags och under lördagen hade vi hög beredskap för att kunna ligga tätt på om någonting skulle hända. Det var några småbränder runt om i Malmö och det var en stor brand på en skola, men den kopplar vi inte för tillfället till de övriga händelserna i Malmö. Vi hade lite folksamlingar och vi hade en intensiv samverkan med socialtjänsten och Malmö stad. Vi har även haft oroligheter i Hässleholm och i Ronneby. Vi vet inte om det hör samman med det som hände i Malmö i fredags, med koranbränningen.

När räknar ni med att inlånade poliser får återvända till Kalmar län?

– Så snart som möjligt, det är målet med insatsen. I morgon är det måndag och då vill vi att så många som möjligt ska kunna återgå till sina dagliga rutiner, så vi inte får för stora avbrott i den dagliga verksamheten. Så de får återvända hem snarast, men sedan säger inte vi när det blir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!