Skogssällskapet vill ha bild på knasiga träd

Vet du ett träd som ser lite knasigt ut? Då kan du hjälpa Skogssällskapet att hitta träd som skiljer sig från mängden.

På sin promenad hittade Daniel Söderqvist ett träd som kramar runt en sten, som för att hålla sig fast. Skogssällskapets kampanj att leta efter knasiga träd pågår till den 31 augusti.

På sin promenad hittade Daniel Söderqvist ett träd som kramar runt en sten, som för att hålla sig fast. Skogssällskapets kampanj att leta efter knasiga träd pågår till den 31 augusti.

Foto: Daniel Söderqvist

Hultsfred2021-07-02 20:00

Det kan handla om träd som kärleksfullt slingrar sig runt varandra, träd som är knöliga, växer åt fel håll eller ser ut som roliga figurer.

För att uppmärksamma skogens mångfald vill Skogssällskapet nu ha allmänhetens hjälp att hitta de knasigaste träden.

– Vad som definierar ett knasigt träd ligger i betraktarens öga, säger kommunikationsansvarig Ulrika Lagerlöf och fortsätter:

– Det finns ganska gott om dem. Vi sköter våra skogar bra, men de här träden har lågt virkesvärde och lämnas därför ofta vid avverkning som så kallade "evighetsträd" för att gynna den biologiska mångfalden.

undefined
Knasiga träd

Vad är anledningen till uppmaningen att leta knasiga träd?

– Vi har beställt en Sifoundersökning som visar att sju av tio invånare vill vara ute mer i skogen efter pandemin. Så kom vi på att det kan ge ett mervärde på promenaden att leta efter knasiga träd och gjorde det till en tävling att hitta det knasigaste trädet i varje län.

Vad säger du om gensvaret så här långt?

– Det kommer jättemånga bilder, det märks att det här är något som folk tycker är kul.

Vimmerby Tidnings chefredaktör Daniel Söderqvist hittade ett träd, som kvalar in under efterlysningen.

– Det är ett träd som växer runt och på en sten, som jag hittade av en slump när jag spankulerade på en skogsväg, utmed sjön Juttern i närheten av Torebo, berättar Daniel, som tog en bild.

För att bidra delar man en bild på det knasiga trädet i sociala medier tillsammans med en beskrivning var trädet finns under hashtaggen #knasigaträd.

Så uppstår knasiga träd

1. Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.
2. Trädet kan växa in i metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.
3. Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Källa: Skogssällskapet

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!