Egna mätningar avslöjade utsläppen

Företaget Nevels egna mätningar visar att villkoren i miljötillståndet överskridits. Det har fått miljö- och byggnadskontoret att anmäla fjärrvärmeverket i Hultsfred till polisen.

Utsläpp från värmeverket i Hultsfred översteg nivåerna i miljötillståndet. "Det är vi skyldia att anmäla" säger Emily Ahlstrand på miljö- och byggnadskontoret.

Utsläpp från värmeverket i Hultsfred översteg nivåerna i miljötillståndet. "Det är vi skyldia att anmäla" säger Emily Ahlstrand på miljö- och byggnadskontoret.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-07-11 05:00

– Miljöbalken är tydlig på den punkten, säger Emily Ahlstrand, avdelningschef på miljö- och bygg. Vi är skyldiga att polisanmäla när vi upptäcker att någon överskridit villkoren i sitt miljötillstånd.

I det här aktuella fallet har värdena av kadmium zink överskridits.

– Det är medelvärdet vid två av varandra följande mätningar som räknas, säger Emily Ahlstrand. Det visar på förhöjda halter, som kan sprida sig med spillvatten från anläggningen.

Hon berättar också att det är företagets egna mätningar som ligger till grund för polisanmälan. 

– Vi har en god dialog med företaget, säger hon. Men lagen säger att vi ska anmäla händelsen.

– Det är för att få till en oberoende utredning av polis och åklagare. De får avgöra om det handlar om ett miljöbrott eller inte.

De förhöjda värdena av zink och kadmium upptäckes i samband med en driftstörning på fjärrvärmeverket i maj månad. 

Det här blir andra gången på kort tid som kommunens miljöavdelning polisanmäler företag, som överträtt sina miljötillstånd. För några veckor sedan var det Ikea Industry, som polisanmäldes på grund av buller. 

Är du inte rädd för att polisanmälningarna kan påverka kommunens relation med näringslivet på sikt?

– Nej, säger Emily Ahlstrand, det tror jag inte. Företagen är ju själva medvetna om sina utsläpp, och de vet också att vi är skyldiga att anmäla. Om vi upptäcker några avvikelser från tillstånden.

Vimmerby Tidning har sökt företaget Nevel AB för en kommentar, men inte lyckats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!