Eivors kamp mot psykisk ohälsa fortsätter

Eivor Johansson brinner för att hjälpa människor med psykisk ohälsa. Därför anordnar hon för andra gången en föreläsningsserie på Ejagården utanför Vena och har bjudit in experter inom mindfulness och självmedkänsla.

Eivor Johansson anordnar föreläsningar på Ejagården för att hjälpa människor att må bättre och nå sina drömmar. Arkivbild: Olof Carlson

Eivor Johansson anordnar föreläsningar på Ejagården för att hjälpa människor att må bättre och nå sina drömmar. Arkivbild: Olof Carlson

Foto:

Hultsfred2018-02-01 09:00

Sedan 2010 har Eivor Johansson jobbat på Ejagården med fokus på att hjälpa människor. Förra våren startade hon en föreläsningsserie om psykisk ohälsa och höll själv första föreläsningen. Nu har hon bjudit in beteendevetaren, coachen och mindfulnessinstruktören Camilla Andersson och författaren Agneta Lagercrantz som skrivit två böcker i ämnet självmedkänsla.

- Jag gör det för att jag tycker att det är roligt och viktigt. Jag vill nå ut med kunskap och hjälpa människor få förståelse för sig själv och sin sinnesfunktion. Att hjälp dem möta lidandet och ta hand om den. Det är allmänmänskligt att lida.

För henne är psykisk ohälsa inte enbart negativt utan utgör en kompass som kan visa vad som är viktigt i livet.

- Psykologisk ohälsa är inte bara av ondo den kan göra att man vaknar och känner att så här vill inte jag leva mitt liv. Jag vill se mig omkring inte rusha från det ena till det andra. Se andra värden i livet. Sedan kan man behöva hjälp för att förstå vad det är som händer och att komma till insikt i vad som är viktigt.

Vårens föreläsningar har funktionen att inspirerar till förändring i livet eller i förhållandet med sig själv.

- Camilla Andersson kommer att prata om hur mycket man kan ändra när man stannar upp, börja göra det man längtar efter. Hon använder musik och berättar om sin egen bakgrund, hur hon använde mindfulness för att komma över sin anorexi. I all form av terapi behöver du bli närvarande för att det ska fungera. Att bara tänka positiv kanske hjälper i några vecka men för att bli hjälpt i längden behöver man stanna och komma i kontakt med sina känslor. Det finns mycket forskning som stödjer arbetet med mindfulness.

Till den andra föreläsningen kommer Agneta Lagercrantz som under 35 år arbetade som journalist på Svenska Dagbladet och som bland annat skrivit böckerna "Självmedkänsla" och "70 skäl till självmedkänsla. Om värme, vänlighet och att vilja sig själv väl".

- Agneta har varit med i både tv och radio och är rätt så känd. Men kanske inte så mycket här. Själmedkänsla är det inte många som känner till och handlar om att ge sig självtrygghet, att man ser sig själv som tillräckligt och tar hand om sig själv. Föreläsningen kommer också ta upp varför dem som jobbar med andra människor blir utbrända och vad som händer i kroppen när man möter en annan person. Få förståelse för hur vi fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om