Ekagården får nytt liv

Mitt i byn Ryd utanför Järnforsen ligger Ekagården. En vacker byggnad med massor av snickarglädje som uppfördes redan på 1800-talets slut. Under de senaste åren har denna byggnad restaurerats till sin forna glans. När man stiger in i Ekagården är det som att göra en tidsresa tillbaka till 1800-talet.

Ingrid Berggren och Ove Moodysson är snart färdiga med sin omfattande renovering av Ekagården i Ryd.

Ingrid Berggren och Ove Moodysson är snart färdiga med sin omfattande renovering av Ekagården i Ryd.

Foto:

Hultsfred2007-12-28 07:23

Här finns den genuina miljö från denna period bevarad. Huset har under lång tid fått stå orört.
Under våren 2006 inledde fastighetens nuvarande ägare Ove Moodysson en varsam renovering av den gamla byggnaden. För honom har det varit viktigt att vårda och bevara husets originaldetaljer.
- Ett sådant här hus har en själ och det går inte att gå på med moderna metoder. De duktiga hantverkare som har jobbat med renoveringsarbetet har använt sig av gamla metoder för att bevara husets charm, säger Ove Moodysson.

Ekagården byggdes 1893 och denna byggnad har många intressanta historier att förtälja om de tre olika familjer som har huserat där under dess 100-åriga historia.
I slutet av 1800-talet var Ryd en välmående by med ett par hundra invånare och ett flertal vackra och pampiga byggnader.
Familjen Ek valde att år 1893 uppföra byns i särklass finaste byggnad som utrustades med allsköns vackra snickerier. På vinden satte man in två stycken halvmåneformade fönster som blev kronan på verket.
När besökarna steg in i Ekagården så var det lika pampigt inrett som på utsidan. Huset hade otroligt vackra spegeldörrar och dyra handmålade tapeter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om