Ekonomin: "Det är ett helt annat läge"

När festivalen återuppstod 2011 i FKP Scorpios regi gick HKIAB in med drygt 2,5 miljoner kronor i ekonomiskt stöd. Men chansen att Lars Rosander (C), som då var nytillträtt kommunalråd skulle säga ja till ett liknande avtal idag är liten.

Lars Rosander (C)

Lars Rosander (C)

Foto: Sofie Olsson

Hultsfred2021-10-30 08:00

Han har suttit i fullmäktige sedan 1985 och har upplevt stormande debatter kring festivalen och Rockparty.

– Det har varit en hel del strider genom åren – de skulle ha lokaler och ibland var det ekonomiska problem som kom upp i fullmäktige. Det var väldigt hårda debatter, det var många som var emot, men varje gång så hittade man en lösning i fullmäktige som gjorde att de kunde fortsätta.

Beskedet om konkursen 2010 var lite av en chock enligt Rosander. När FKP Scorpio sedan köpte festivalen satt han med i förhandlingarna med bolaget, då i sin nya roll som kommunalråd 2011. 

– Vi ställde upp med garantier och annat då för att de skulle kunna komma igång. 

Avtalet med FKP Scorpio innebar att HKIAB (Hultsfreds Kommunala Industri AB) garanterade att betala ett fast belopp på 300 000 euro (ungefär tre miljoner svenska kronor) till FKP Scorpio för varje faktiskt genomförd festival under åren 2011 till och med 2013. Under 2011 bidrog Regionförbundet, enligt TT med 500 000 kronor vilket sänkte kostnaden för HKIAB. Två festivaler arrangerades och därmed betalade HKIAB ut runt 5,5 miljoner kronor.

Avtalet gör också gällande att FKP Scorpio per faktiskt genomförd festival, årligen ska betala ett engångsbelopp på högst 50 000 euro av den vinst som festivalen genererat, till HKIAB. Totalt har 50 000 euro, alltså ungefär 500 000 kronor betalats från FKP Scorpio tilll HKIAB. 

Att festivalen flyttades till Sigtuna var oväntat, men kom inte som någon större chock för Rosander. 

– Hela konsertmarknaden förändrades då, det är väl bara Sweden Rock och någon mer med camping som klarat sig, annars är det stadsfestivaler som tog över. Scorpio hade resurser men det är klart att de inte hade outtömliga resurser, och såg de att det inte gick ekonomiskt så fanns det förståelse för det.

Kan du tänka dig att stötta upp med ett liknande avtal som FKP Scorpio fick om en ny festival skulle startas i Hultsfred?

– Det är ett helt annat läge nu. Det kanske ändras om några år igen, men jag har svårt att tro det. Gagerna har skenat iväg otroligt, nu vet jag inte om det förändras i och med pandemin, men jämfört med första åren på festivalen och åren på slutet så är det en otrolig skillnad och det är det som gör det så chansartat. Så det är mycket tveksamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!