"Elever skriker, sjunger och kränker varandra under lektionerna"

Elever som skriker och kränker varandra under lektionstid. Undervisning med obehöriga lärare. Rasistiska kommentarer och könsord. Lärare som vädjar om stöd och hjälp för att kunna skapa studiero.
Albäcksskolan får hård kritik i en ny granskning av Skolinspektionen, som kräver att Hultsfreds kommun vidtar en rad olika åtgärder.

I enkät som Skolinspektionen gjorde på Albäcksskolan våren 2024 svarade 55 procent av deltagande elever att det ibland är arbetsro på lektionerna. 16 procent svarade att det sällan är arbetsro.

I enkät som Skolinspektionen gjorde på Albäcksskolan våren 2024 svarade 55 procent av deltagande elever att det ibland är arbetsro på lektionerna. 16 procent svarade att det sällan är arbetsro.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2025-01-22 18:00

I höstas inledde Skolinspektionen en tillsyn av Albäcksskolan 2, det vill säga delar av verksamheten på högstadieskolan i Hultsfred.

Myndigheten har gjort intervjuer med elever, lärare, rektor, personal i elevhälsan och representanter för huvudmannen (Hultsfreds kommun). Det har även gjorts observationer av lektioner och granskningar av skriftligt material.

Utredningen har nu mynnat ut i ett beslut där skolan får skarp kritik på ett flertal punkter.

"Skolinspektionens tillsyn av Albäcksskolan 2 visar att det finns brister i flera centrala delar av verksamheten", skriver Skolinspektionen och förelägger kommunen att vidta åtgärder senast den 26 augusti.

"Om Hultsfreds kommun inte följer detta föreläggande kan mer ingripande sanktioner komma att aktualiseras."

undefined
Elever har berättat att det ofta förekommer rasistiska kommentarer och könsord på skolan.

Flera av bristerna gäller skolans arbete för att skapa trygghet och motverka kränkande behandling. Enligt Skolinspektionen förekommer dagligen verbala kränkningar mellan elever i form av nedsättande ord, bland annat med koppling till hudfärg, kön eller sexuell läggning. Situationen ska ha varit densamma i flera år.

"Elever berättar som exempel att det förekommer rasistiska kommentarer och könsord. Alla elever i intervjun instämmer i beskrivningen att detta förekommer ofta, att det sägs på skämt men att det även finns elever som tar illa upp."

Lärare har bekräftat att de varje dag hör det språkbruk som beskrivs av eleverna. Det finns klasser på skolan där eleverna sällan har studiero.

"I intervjuer framkommer uppgifter om att elever pratar rakt ut, skriker, sjunger och kränker varandra under lektionerna."

Vissa åtgärder har vidtagits, bland annat i form av kompetensutvecklingsdagar, differentierad undervisning, kooperativt lärande och riktade insatser i specifika klassrum.

"Skolinspektionen bedömer dock att avsaknaden av en systematisk uppföljning och analys av studieron på skolenheten riskerar att medföra att de åtgärder som vidtas inte får tillräcklig effekt", skriver myndigheten och fortsätter:

"Detta bekräftas av lärares uppgifter om att det finns behov och beteenden bland eleverna som skolan inte har identifierat och som påverkar studieron negativt, att det pågår utvecklingsarbeten på skolenheten som saknar koppling till de behov som finns och att lärarna behöver utbildning kring hur de kan skapa studiero och bemöta elever som utmanar studieron."

undefined
Albäcksskolan har haft problem med verbala kränkningar mellan eleverna i flera år, enligt granskningen.

Skolinspektionen ser även brister i skolans arbete med att agera och anmäla när elever blir utsatta för kränkande behandling. Personalen agerar inte alltid vid kränkande behandling, och det görs inte heller alltid en kränkningsanmälan.

"Det kan däremot ske uppföljande samtal med elever för att stämma av hur det går mellan två elever som har sagt olämpliga saker till varandra. Flera lärare berättar vidare att de pratar med de inblandade eleverna när de bevittnar nedsättande uttalanden men om eleverna tycker att det är okej görs ingen kränkningsanmälan av lärarna."

Skolinspektionen påpekar att det finns en anmälningsskyldighet enligt skollagen.

"Elevens vilja angående om en anmälan ska göras kan påverkas av faktorer som ålder, rådande hierarkier eller rädsla för den som utsatt eleven. Det kan också leda till att ett oacceptabelt språkbruk normaliseras. Därför kan det inte enbart vara upp till den utsatte att helt avgöra om händelsen ska anses utgöra kränkande behandling och en kränkningsanmälan ska göras."

undefined
Skolinspektionen kräver att Hultsfreds kommun vidtar åtgärder på Albäcksskolan senast den 26 augusti.

Myndigheten har även upptäckt brister i undervisningen – bland annat undervisar flera lärare i ämnen som de saknar behörighet i. Eleverna får inte heller rätt undervisningstid i ämnena idrott och hälsa, matematik, språkval och musik.

Skolinspektionen har även synpunkter kring extra studietid, studiehandledning på modersmålet, anmälan om frånvaro, särskilt stöd och betygssättning. I vissa fall tar lärare inte hänsyn till resultat på de nationella proven vid betygssättning.

"Utredningen visar att det emellanåt finns stora avvikelser mellan elevernas slutbetyg och resultat på de nationella proven."

Vimmerby Tidning har sökt Anna Källåker, rektor för Albäcksskolan 2, för en kommentar. Hon har valt att svara på tidningens frågor vid ett senare tillfälle.

Brister på Albäcksskolan

Här är de punkter där Skolinspektionen upptäckt brister och kräver åtgärder:

- Undervisningen bedrivs under ledning av lärare

- Eleverna ges undervisning av legitimerade och behöriga lärare

- Eleverna ges minst garanterad undervisningstid

- Extra studietid

- Studiehandledning på modersmålet

- Anmälan till huvudmannen avseende utredning gällande frånvaro

- Särskilt stöd

- Förebyggande och åtgärdande arbete för att skapa trygghet och motverka kränkande behandling

- Förebyggande arbete för att skapa studiero

- Särskilt beaktande av resultat på nationella prov vid betygssättning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!