Elever välkomnar satsning på sång: "Väldigt roligt"

Sånglektioner har länge efterfrågats på musikskolan i Hultsfred. Nu står det klart att musikskolan ska anställa en sångpedagog och starta en kör. "Jag tycker att det är väldigt bra", säger 14-åriga Ingrid Österberg som alltid har velat ta sånglektioner.

Ingrid Österberg, Sofie Jonsson och Emma Milered Lagerlöf, elever på Hultsfreds musikskola.

Ingrid Österberg, Sofie Jonsson och Emma Milered Lagerlöf, elever på Hultsfreds musikskola.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-05-21 18:00

Tack vare ett statsbidrag på 424 300 kronor från Statens kulturråd kan musikskolan utöka sin verksamhet.

– Vi vill kunna ha sång på musikskolan. Det är nummer ett. Sedan vill vi ha möjlighet att utveckla instrumentalmusiken mera, säger Thomas Åstrand, verksamhetschef för Hultsfreds musikskola.

Musikskolan planerar att starta en kör och erbjuda sånglektioner, vilket man inte har haft tidigare.

– Vi har inte någon som är sångpedagog hos oss i dagsläget, säger Thomas Åstrand som berättar att de nu ska anställa en sådan.

undefined
Thomas Åstrand, verksamhetschef Hultsfreds musikskola.

Förhoppningen är att sånglektioner, körverksamhet och rytmik ska komma igång till hösten.

– Att få sång till musikskolan har efterfrågats länge. Vi har många duktiga barn i skolorna som sjunger fint, säger Thomas Åstrand.

– Vi är jätteglada och jättestolta för att musikskolan och Hultsfreds kommun har fått den här möjligheten. Nu kan vi sätta oss och göra en bra plan för att sätta skutan i verket.

Ingrid Österberg, Emma Milered Lagerlöf och Sofie Jonsson är tre av eleverna på musikskolan.

– Jag tycker att det är väldigt bra att musikskolan ska börja med sånglektioner och starta en kör. Det är något jag har velat göra väldigt länge, säger Ingrid Österberg som i dagsläget spelar tvärflöjt och piano.

– Det verkar väldigt roligt. Jag skulle gärna vilja pröva det någon gång om jag får tid till det, säger Emma Milered Lagerlöf som spelar tvärflöjt.

undefined
Ingrid Österberg, Sofie Jonsson och Emma Milered Lagerlöf, elever på Hultsfreds musikskola.

– Jag tror att det är bra att man får lära sig att sjunga också, säger Sofie Jonsson som spelar cello.

Thomas Åstrand berättar att musikskolan i Hultsfred även har ett samarbete på gång med kulturskolan i Vimmerby. I stället för att ha all verksamhet i egen regi satsar man på samarbeten över kommungränserna. Sedan tidigare finns ett samarbete med Högsby kommun.

– Vimmerby har en fantastiskt fin kulturskola när det gäller dans, drama, bild och teater, säger han.

Vad kommer det att innebära för eleverna?

– Det innebär att de som bor i Hultsfred kan åka upp till Vimmerby och studera dans, bild, drama och teater. Kanske även något instrument som finns där uppe, säger Thomas Åstrand och tillägger att eleverna i Vimmerby i sin tur kommer att kunna få instrumentallektioner och spela i traditionell orkester i Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!