Elin Tell blev mamma vid 30 – som de flesta andra

30 var den vanligaste åldern, på de som blev mammor i landet – och Hultsfreds kommun i fjol. Elin Tell är en av dem, hon blev mamma till charmtrollet Majken i april 2020.

Elin Tell blev mamma till Majken i april förra året. Då var hon 30 år, som var den vanligaste åldern, på de som blev mammor i landet – och i Hultsfreds kommun i fjol.

Elin Tell blev mamma till Majken i april förra året. Då var hon 30 år, som var den vanligaste åldern, på de som blev mammor i landet – och i Hultsfreds kommun i fjol.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-07-08 08:00

Majken bjuder på ett stort och härligt leende när hon och mamma Elin öppnar dörren till familjens hus i Ekeberg. Ett bättre välkomnande kan man inte få. Det är inte överraskande att ettåringen snabbt blir samtalets medelpunkt.

Elin var 30 när hon blev mamma. Den vanligaste åldern på de kvinnor som fick barn förra året i Sverige visar det sig, när man studerar siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB. 

– Den period då mammorna var som yngst var 1960-talet och början av 1970-talet. Sedan har det sakta förskjutits uppåt, säger Tomas Johansson, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

undefined
Sammanlagt föddes 166 barn i Hultsfreds kommun, av mammor mellan 18 och 43 år. Vanligaste åldern på mammorna var 28 och 30 år.

30 var också den vanligaste åldern i Hultsfreds kommun, eller rättare sagt på delad förstaplats med 28, med 15 barn födda av varje åldersgrupp.

– Vi träffades 2016 och var ändå lite äldre, jag 26 och David 27, säger Elin när vi slagit oss ner i soffan. Och som om han hörde sitt namn nämnas kommer pappa David Alexandersson ut också. Han jobbar hemifrån så här i coronatider, berättar han.

– När vi blev föräldrar hade vi varit ihop i fyra år, det kändes lagom. Allt innan det kändes tidigt, säger David.

Elin har alltid sagt att hon inte vill ha barn före 30 år, den känsla har de delat, sedan de blev ett par.

Att just 30, och 28 år, är den vanligaste åldern på de kvinnor som fick barn i Hultsfred förra året, förvånar varken Elin eller David.

– Det har varit många nu, runt min ålder, som fått barn. Jag har tre nära kompisar, konstant har någon av oss varit gravid.

– Så alla vänner typ har barn nu, fortsätter Elin. Det är jätteskönt att vara i samma situation. Och nu har det ju inte varit någon öppen förskola eller andra träffar på grund av covid-19, så man saknar gemenskapen med andra mammor. Därför har det känts mysigt att många kompisar också fått barn.

undefined
David Alexandersson och Elin Tell har båda tänkt att de vill vara över 30 år när de blir föräldrar. "När vi blev föräldrar hade vi varit ihop i fyra år, det kändes lagom. Allt innan det kändes tidigt", säger David.

Vill ni ha fler barn?

– Ja, svarar både Elin och David utan att behöva tänka efter.

– Men det får komma när det kommer, vi har fokus på Majken nu.

Sammanlagt under förra året föddes det 166 barn i Hultsfreds kommun, av mammor mellan 18 och 43 år. I Vimmerby 175 barn, där mammorna var 19-42 år.

Medan vanligaste åldern i Hultsfred var 28 och 30 år, var den 27 år i Vimmerby.

Tittar man på SCB:s statistik för riket föddes ungefär 9 700 barn av 113 000 av kvinnor i 30-årsåldern förra året. Den näst vanligaste åldern på mammorna var 31 år. Cirka 9 300 barn föddes av 31-åringar.

undefined
I Vimmerby föddes 175 barn i fjol, av mammor mellan 19 och 42 år. Flest mammor var 27 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!