Elbrist på Tors Plan stoppar aktiviteter

Tors Plan är invigd men ännu återstår en del innan allt är klart. Bland annat råder elbrist vilket hindrar utökad verksamhet på platsen.

Pollarna liknar en soptunna vid första anblicken. På sidan sitter ett lås för att öppna luckan som eluttagen sitter innanför.

Pollarna liknar en soptunna vid första anblicken. På sidan sitter ett lås för att öppna luckan som eluttagen sitter innanför.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-10-04 05:00

Nyligen skrev Vimmerby Tidning om att nya Tors Plan i stort sett ligger öde och tom. Jenny Nilsson, torghandelsansvarig på Hultsfreds Handel, berättade att ett hinder för mer torghandel är brist på el.

– De har lovat att det ska komma till mer el, däremot vet inte jag när. Vi har väldigt dåligt med uttag. Det finns inte kapacitet så det räcker till mer än tre. Då får man ta el från Köpingsparken, Valhall eller låna av Famera.

Trefasuttag på 32 ampere, A, är något som efterfrågas.

– Ska man kunna utöka torghandeln på Tors Plan behöver man tillräckligt med el. Just nu har vi till exempel inget 32-uttag, vilket betyder att donutsvagnen kommer att ha svårt att komma hit. Om vi får låna av kringliggande fastighetsägare, som vi gjorde vid invigningen av Tors Plan, går det att få ihop det. 

Elbristen är tillfällig menar ÖSK.

– Det är en sanning med modifikation att det är brist på el. En ny serviskabel är förberedd men Eon är inte färdiga med inkopplingen, berättar Alexander Henningsson, projektledare på ÖSK.

En servis är den elkabel som ansluter, i det här fallet, Tors Plans elanläggning till Eons elnät. Den befintliga servisledningen har en maxeffekt på 80A. Den nya, som är nedgrävd och förberedd för inkoppling, ska kunna hantera upp till 125A.

– Det är viktigt att se Tors Plan, gågatan och Köpingsparken som en helhet utifrån elkapacitet, säger han.

Eon har lovat att inkoppling ska ske innan året är slut. Fram till dess hanteras eltillgängligheten med tillfälliga lösningar.

Efter inkopplingen av den nya servisledningen kommer ÖSK att koppla om all el på Tors Plan från den befintliga servisledningen till den nya. Det sker i elskåpen. Den gamla kommer då enbart serva eltillförseln i anslutning till gågatan vid ett skåp intill Vimmerby Tidning där ett uttag på 63A finns.

Just nu finns det tre pollare med eluttag på Tors Plan. I varje sitter två trefasuttag och två enfasuttag, samtliga på 16A vardera. Men den totala mängden tillgänglig el sätter taket för hur mycket som kan tas ut.

När den nya servisledningen är inkopplad monteras en fjärde pollare bakom sopsorteringstunnorna, rör är redan lagt. Pollaren får minst ett trefasuttag på 32A.

Alexander Henningsson berättar också att en del injusteringsarbeten ska ske på Tors Plan. Bland annat kan det bli aktuellt att strålkastare på belysningsstolparna riktas mot gågatan för att öka belysningen i den östra delen.

Bakom soptunnorna för sopsortering på Tors Plan finns förberett för en pollare med trefasuttag för upp till 32 ampere.
Bakom soptunnorna för sopsortering på Tors Plan finns förberett för en pollare med trefasuttag för upp till 32 ampere.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!