EmÄmejeriet kÀmpar vidare: "Jag tror pÄ det hÀr"

Ömsom vin och ömsom vatten. Och en vĂ€ldig massa mjölk. EmĂ„mejeriet i Hultsfred kĂ€mpar vidare efter rekonstruktionen.

Runda ostar rullar pÄ. Patrik Evertsson visar ostlagret dÀr prostinnan lagras till rÀtt styrka och smak. "De ligger hÀr i Ätta mÄnader", sÀger han.

Runda ostar rullar pÄ. Patrik Evertsson visar ostlagret dÀr prostinnan lagras till rÀtt styrka och smak. "De ligger hÀr i Ätta mÄnader", sÀger han.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-11-13 07:00

– Jag Ă€r försiktigt optimistisk. Om jag inte trodde pĂ„ det hĂ€r skulle jag inte kĂ€mpat mig igenom rekonstruktionen, sĂ€ger vd:n Patrik Evertsson. Det var i februari i Ă„r som han tvingades lĂ€mna in ansökan.

Det som gÀller nu Àr att öka volymen. Kort sagt att sÀlja mer.

– Vi har en kille som jobbar med den saken, sĂ€ger Patrik Evertsson. Speciellt dĂ„ pĂ„ industrisidan. PĂ„ butikssidan har vi nog redan de volymer vi kan fĂ„. Vad vi behöver Ă€r fler kunder.

undefined
Ostmassa har kommit att bli en vÀlkommen produkt i butikerna. "HÀr i SmÄland Àr det mÄnga som vill göra sin egen ostkaka men att slippa ifrÄn kladdet med att göra ostmassan", sÀger Patrik Evertsson.

Samtidigt som det just nu Àr full fart framÄt, i akt och mening att öka volymerna, finns det samtidigt en viss oro för vad som ska hÀnda i framtiden. Utsikterna Àr minst sagt osÀkra. Höga dieselpriser, höga priser pÄ foder, rÀntor och annat driver pÄ priserna.

– Jag har ingen aning om vilket utrymme det finns för premiumprodukter som Ă€r lite dyrare, sĂ€ger Patrik Evertsson, men Ă€n sĂ„ lĂ€nge har vi inte mĂ€rkt av sĂ„ mycket.

– Det Ă€r bara att kĂ€mpa pĂ„ och se vart det tar vĂ€gen. Livsmedelsbranschen Ă€r tuff, men jag tror Ă€ndĂ„ pĂ„ livsmedelsbranschen. 

I samband med rekonstruktionen har EmÄmejeriet ocksÄ fÄtt kontakt med en grupp personer som jobbar för att utveckla lokal livsmedelsproduktion.

undefined
Det Àr inte lÀtt att navigera sig igenom marknaden, men Patrik Evertsson försöker ÀndÄ ta sig förbi grynnorna.

– Inget Ă€r klart Ă€nnu, men de Ă€r pĂ„ vĂ€g in, sĂ€ger Patrik Evertsson. De har ett antal företag som arbetar inom livsmedelsbranschen och jag har uppfattningen att de vill ha flera lokala mejerier för att pĂ„ sĂ€tt kunna ha gemensam administration och minska overheadkostnaderna pĂ„ det viset.

NÀr det gÀller produktionen av vegansk ost och andra produkter Àr det lite stiltje just nu.

– Det beror pĂ„ att de byter receptet. Det visade sig att den veganska hĂ„rdosten vi skulle göra var svĂ„rtillverkad, och som jag tycker, inte riktigt bra i smaken, sĂ€ger Patrik Evertsson.

Som det ser ut nu kommer den veganska tillverkningen igÄng nÀsta höst.

undefined
Snart Àr det högsÀsong för julosten. Och i vÀntan pÄ den, fÄr julostarna ligga till sig.

I vÀntan pÄ det krigar EmÄmejeriet vidare med sina ordinarie produkter. Mjölk förstÄs, men ocksÄ ost, filmjölk, yoghurt och allt vad det Àr. Inte minst stekosten.

Samtidigt som man ocksÄ jobbar för att hÄlla kostnaderna nere. Som mest var man uppe i 13 anstÀllda pÄ företaget, men nu Àr man nere i nio.

– Det Ă€r ett absolut minimum för att det ska fungera, sĂ€ger Patrik Evertsson. Om vi kan öka volymerna mĂ„ste vi vara nĂ„gon eller nĂ„gra fler. Vi tillverkar sĂ„ mycket vi kan sĂ€lja. Vi har funnits i Hultsfred sedan 2007, det Ă€r kunderna som gör att vi finns kvar.

undefined
MÄnga tankar var det innan rekonstruktionen, och det Àr det fortfarande. Tiderna Àr osÀkra, men optimismen Àr obruten.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!