Emåmejeriet i konkurs – nytt bolag tar över

Emåmejeriet i Hultsfred har försatts i konkurs efter att två konkursansökningar lämnats in till Kalmar tingsrätt. Ett nytt bolag siktar nu på att ta över verksamheten.

Marcus Wenner är en av delägarna till det nya bolaget Smålandsmejeriet som tar över Emåmejeriet i Hultsfred.

Marcus Wenner är en av delägarna till det nya bolaget Smålandsmejeriet som tar över Emåmejeriet i Hultsfred.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-03-22 09:41

Den 18 mars begärdes Emåmejeriet AB i konkurs av ett lantbruksföretag. 

"Emåmejeriet har inte kunnat betala sina skulder till oss den senaste tiden", skriver lantbruksföretaget i sin konkursansökan till Kalmar tingsrätt.

Enligt konkursansökan hade mejeriet en skuld till lantbruksföretaget på 697 330 kronor.

undefined
Emåmejeriet AB försattes i konkurs på torsdagen, efter att bolaget hamnat på obestånd med stora skulder.

Under torsdagen den 21 mars gjorde Emåmejeriet även en egen konkursansökan, eftersom bolaget inte kunde betala sina skulder. Enligt ansökan har mejeriet 13 anställda.

Samma dag beslutade tingsrätten att försätta Emåmejeriet i konkurs. Till konkursförvaltare utsågs advokat Erik M Gabrielsson. Vimmerby Tidning söker konkursförvaltaren för en kommentar.

I samband med konkursen har ett nytt bolag, Smålandsmejeriet AB, bildats.

– Vi är ett bolag som har ingått avtal om att köpa Emåmejeriet. Det blev klart den här veckan, säger delägaren Marcus Wenner.

Målsättningen är att Smålandsmejeriet ska tillträda verksamheten senast på torsdag nästa vecka, om affären godkänns av tillsynsmyndigheten.

undefined
Marcus Wenner är en av delägarna till det nya bolaget Smålandsmejeriet som tar över Emåmejeriet i Hultsfred.

Vilka är de andra delägarna?

– I grund och botten är det lokala aktörer kryddat med två stycken, och i förlängningen en tredje, som är helt nya för verksamheten. Jag är nygammal eftersom jag har hjälpt bolaget i andra frågor tidigare. Jag har helt enkelt fastnat för bolaget. I min värld är det helt ologiskt att det inte fungerar, säger Marcus Wenner som menar att Emåmejeriet har bra produkter som kunderna gillar.

Han ser goda möjligheter att vända den negativa trenden.

– En förändring som kommer att ske omgående är att vi kommer att lägga mycket mer tid och kraft på försäljningsbitarna.

Han uppger att Emåmejeriet har gjort ambitiösa försök att komma till rätta med sina skulder. Men det slutade alltså med en konkurs.

– Enda sättet att behålla verksamheten var en överlåtelse av själva verksamheten. Det nya bolaget ärver inte de gamla skulderna.

undefined
Patrik Evertsson kommer att fortsätta att leverera mjölk till Emåmejeriet, som tillverkar allt från ost till grädde.

Tanken är att Smålandsmejeriet ska ta över både anläggningen och de anställda i Hultsfred. Emåmejeriet kommer att användas som varumärke även i fortsättningen.

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med Emåmejeriets vd Patrik Evertsson som inte vill kommentera konkursen i nuläget. Enligt Marcus Wenner ska Evertsson nu fokusera på att leverera mjölk till mejeriet. Han blir också en viktig rådgivare.

– Han har ingen formell roll i form av ägande längre, men han är leverantör och en stor kunskapskälla för oss, säger Marcus Wenner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!