Emma och hunden Bruno har gått unik utbildning

De blir först ut i Sverige. Emma Kennmark, 42, från Hultsfred och Kelpien Bruno är nu certifierade för hundassisterad psykoterapi.

Emma Kennmark och Bruno blev först i landet att utbilda sig inom hundunderstödd psykoterapi. Så förutom att de är matte och hund, är de också kollegor.

Emma Kennmark och Bruno blev först i landet att utbilda sig inom hundunderstödd psykoterapi. Så förutom att de är matte och hund, är de också kollegor.

Foto: Privat

Hultsfred2023-02-14 15:55

– Jag är hundnörd i det mesta jag gör, erkänner Emma Kennmark. Jag har hört mycket om hur hundar kan hjälpa till på olika sätt inom vård och skola och när jag fick höra talas om den här utbildningen tog jag chansen.  

Och för Bruno var det inget nytt. Han har varit med matte Emma Kennmark på jobbet sedan han var riktigt liten.  

– Jag köpte honom under pandemin. Det var egentligen meningen att jag skulle vara hemma då ett tag, men det blev sjukdomar och ont om folk på jobbet så jag fick hoppa in och jobba. Och Bruno fick följa med. Så han har varit med mig på jobbet sedan han var åtta och en halv vecka gammal. Nu är han två och ett halvt år.   

Det tog inte lång tid förrän han var allas favorit på behandlingshemmet Imis i Hultsfred.   

– Han är med mig på mitt kontor och när vi har gruppträning, säger Emma Kennmark. Och det är flera av klienterna som kommer förbi mitt kontor för att träffa Bruno och få sin dagliga hunddos.    

Emma Kennmark och hunden Bruno har gått en utbildning som ordnats av Elin Lundberg Utbildning och psykoterapi AB, som integrerat grunderna för djurunderstödd terapi med de speciella kunskaper som behövs för att använda hunden i terapiarbetet.    

– På kursen har jag lärt mig precis hur jag kan träna hunden för uppdraget, säger Emma Kennmark, som alltså blev först i landet med att utbilda sig inom hundunderstödd psykoterapi.  

 Tillsammans med Bruno. Så nu kan de kalla sig kollegor på jobbet...  

En av Brunos huvuduppgifter är att skapa lugn och ro omkring sig, men också glädje. För vem blir inte glad av en hund som kommer och viftar på svansen.   

– Kontakten med djur sätter fart på oxytoxinsystemet i kroppen. Det som gör att man blir glad, säger Emma Kennmark.   

Hon jobbar mycket med att hjälpa klienterna till en bättre självkänsla och att hantera känslor. Och där kommer Bruno med mycket hjälp i arbetet. Inte minst när det gäller att öka klienternas självkänsla och att öva på att ha tålamod.   

Klienterna på behandlingshemmet har haft det jobbigt med psykisk ohälsa, oftast i kombination med missbruk.   

– Det är en komplicerad grupp att jobba med, säger Emma Kennmark. Men jag har aldrig behövt vara orolig för att Bruno ska råka illa ut i arbetet.   

– Det är roligt att vara en del av deras resa tillbaka till en annan livsstil.  

Det finns plats för en hel del lek och bus kollegor emellan. Emma Kennmark och Bruno håller igång.
Det finns plats för en hel del lek och bus kollegor emellan. Emma Kennmark och Bruno håller igång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!