Julbord till fåglarna – 52-årig tradition på julafton

Lika självklart som det är för många med Kalle Anka på julafton, lika självklart är det för fågelskådarna Kenneth Rosén och Lena Carlsson och Janne Karlsson att gå ut till Öa på julafton.

Det blir nästan som en julgran när allt är klart. Det var Kenneth och Janne och började med julaftonspromenaden, men med tiden är det flera andra som hakat på.

Det blir nästan som en julgran när allt är klart. Det var Kenneth och Janne och började med julaftonspromenaden, men med tiden är det flera andra som hakat på.

Foto: Privat

Hultsfred2022-12-23 05:00

– Måste jag välja på Kalle Anka eller Öa så blir det Öa, säger Kenneth Rosén. 

Och det är väl inte så konstigt. Den här långpromenaden på julafton är en långvarig tradition. Det blir 52:a året i år som promenaden blir av. 

– Själv har jag bara missat ett år, 1971, berättar Kenneth Rosén, efter att ha konsulterat sina anteckningsböcker.

Då var han sjuk och hans pappa fick gå istället.

Så fåglarna fick sitt julbord ändå. För det är syftet med den här långpromenaden. Att duka upp ett julbord för mesar, domherrar och andra på "Öa", som de kallar stället, som inte alls är någon ö egentligen utan en åkerholme, mitt ute på en åker. Men med tiden har själva promenaden blivit allt viktigare beskriver Kenneth. 

– Det blir liksom en paus från allt som ska göras därhemma på julafton.

Det blir en promenad på så där fyra kilometer fram och tillbaka, och de brukar vara hemma lagom till just Kalle Anka.

– Vi hänger upp några talgbollar och lägger ut lite fågelfrö. Sedan står vi där och reflekterar över allt som hänt sedan förra gången. Vi brukar också ha lite glögg med oss i en termos, berättar Kenneth.

Det händer också att de eldar en liten brasa att värma sig med.

– Men det var nog mera förr, numera tar vi det lite enklare, säger Kenneth Rosén.

Att mata fåglarna är fortfarande huvudsyftet med långpromenaden ut till öa. Platsen har kommit att bli lite av en fast punkt i tillvaron. Det började med att Kenneth Rosén och Janne Karlsson hittade det här stället. Med tiden kom de att tillbringa allt mer tid där. 

– Vi fick tillåtelse av markägaren att bygga ett vindskydd där ute på Öa, berättar Kenneth och sedan var vi där och matade fåglarna nästan varje dag. Så fort vi hade möjlighet. Och till slut var fåglarna så tama att de kom och satte sig på våra smörgåsar.

Fast numer är det bara några stockar kvar av vindskyddet, och det är betydligt glesare mellan besöken numera. Men på självaste julafton kan fåglarna räkna med ett riktigt skrovmål i alla fall.

Numera är fåglarna inte alls lika tama som på den tiden det begav sig. Men det finns en hel del fågel att titta på i alla fall. 

– Det är en hel del mesar av olika slag, kungsfåglar och en och annan hackspett, de har slagit sig samman för att på sätt få skydd från rovfåglar, säger Kenneth Rosén.

För Janne Karlsson och Kenneth Rosén är det självklart att göra promenaden ut till Öa för att mata fåglarna på självaste julafton. Som här för några år sedan.
För Janne Karlsson och Kenneth Rosén är det självklart att göra promenaden ut till Öa för att mata fåglarna på självaste julafton. Som här för några år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!