Frånvaron på gymnasiet är hög just nu. På onsdagen var 91 elever frånvarande, förra veckan var motsvarande siffra 60. Vilket i sin tur är dubbelt upp mot normalt så här års.
I alla fall till en del tror rektor Andreas Ekberg att den ökade frånvaron kan bottna i en oro för att bli smittad. I och med att en handfull personer på skolan har drabbats har det kommit väldigt nära. Risken har blivit mer konkret än den var i våras.
– Barn- och utbildningsnämnden har tagit beslut om att hälften av eleverna på måndag ska börja undervisning på distans, säger Andreas Ekberg. Medan den andra hälften är kvar i skolan. Veckan därpå byter de, så att det andra gänget pluggar hemifrån.
På så sätt minskas trängseln i skolan, i korridorerna och i klassrummen. Och inte minst i bussarna och i matsalen.
– På så vis kan vi hålla undervisningen på plats i gång, säger Andreas Ekberg. Det är viktigt eftersom det finns en del praktiska moment som måste göras i skolan.
Främst tänker han på de praktiska programmen, exempelvis Vård och Omsorgsprogrammet och yrkesprogrammen.
Andreas Ekberg har också en förhoppning om att distansstudierna ska öka närvaron på lektionerna. Erfarenheten från i våras visar att närvaron faktiskt ökade när eleverna jobbade hemifrån.
– Vi gör det här i väntan på ett större beslut. Just nu finns ingen rekommendation från Folkhälsomyndigheten om distansundervisning. Men jag tror att det kommer en sådan.