Jobba med julkalendern – en gammal dröm för Denise 35

Ända sedan hon blev intresserad av filmjobb har det varit en dröm för Denise Sonehag Carlford att få jobba med julkalendern på tv.

Hemma i Hultsfred. Denise Sonehag Carlford var i högsta grad delaktig i arbetet med fjolårets julkalender på TV.

Hemma i Hultsfred. Denise Sonehag Carlford var i högsta grad delaktig i arbetet med fjolårets julkalender på TV.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-01-16 11:45

När produktionsbolaget letade efter en producent för fjolårets julkalender, Den försvunne kronprisen, gick frågan till Denise, som inte tvekade en sekund.

– Det blev mitt första egna producentuppdrag, berättar hon. Men tidigare har jag ju bland annat varit linjeproducent.

Och att få börja med julkalendern det blev en riktig barndomsdröm som blev verklighet tycker hon, som har följt TV:s julkalendrar genom åren.

Och så här i början på året kan hon summera reaktionerna på fjolårets kalender.

– Det är överväldigande, säger hon, den har fått många glada tillrop. Vi har fått mycket kärlek för den. Så jag är jättestolt över kalendern. Det är mycket tufft jobb bakom, men det är roligt. Väldigt roligt. 

Som frilansande producent är hon redan mitt uppe i nästa projekt. Även det är en SVT-produktion.

– Det är en familjeserie som heter familjen Andersson, avslöjar Denise Sonehag Carlford. Det är en fortsättning på Suneberättelsen, men med en mer familjeinriktning. Den ska vara rolig för vuxna också, så att familjen kan se den tillsammans. 

Hon berättar också att det är säsong ett och två man jobbar med just nu. Lite längre fram i tiden finns ytterligare ett par projekt. Men vad de handlar om är en hemlighet än så länge.

Två TV-produktioner på raken, men tidigare har det mest varit långfilm som hon jobbat med. Exempelvis Unga Astrid, Monica Z och en man som heter Ove.

– Jag är väldigt spänd på att se den amerikanska varianten, säger hon, och se vad de har gjort av den. Och när det gäller Unga Astrid hade jag en förhoppning om att den skulle spelas in här i trakten någonstans. Men vi fick försöka hitta ett Småland i Västergötland i stället. Men vi hade ändå bra hjälp från Vimmerby Tidning i researchen.

Denise Sonehag Carlford har också jobbat med den Guldbaggenominerade filmen Comedy Queen. Precis som Rasmus Råsmark på Crazy Pictures.

– Men jag har inte träffat honom, säger Denise. Inte än i alla fall. Men jag gillar deras sätt att göra film.

Och något "Hultsfredsmöte" lär det inte bli på galan heller. Denise har annat för sig då och ska inte dit.

Vad gör en producent?

– Ja, Denise får tänka efter, det är mycket innan själva inspelningen. Att få ihop teamet, att hitta rätt personer, och sätta alla tider. Det är inte lätt att få ihop tider som alla inblandade kan, hitta inspelningsplatser och tusen andra ting. Efter själva filmningen är det också mycket efterarbete som ska göras.

– I Julkalendern hade vi inspelningar både i Stockholm, på Gotland och i vår utomhusstudio i Budapest.

Denise Sonehag Carlford kommer från Hultsfred men drog iväg till Göteborg direkt efter grundskolan.

– Jag ville gå ett gymnasieprogram som inte fanns här, säger hon, det var en utbildning i teater och dramaturgi, sedan läste jag kulturhistoria ett tag också. Men hela tiden var siktet inställt på att jobba med film.

Att som 16-åring dra iväg till Göteborg var naturligtvis ett stort steg, men Denise har hela tiden haft stor uppbackning från familjen.

– De var ofta och hälsad på, säger hon. Både mamma och pappa var uppe i omgångar.

Men även om Denise vid det här laget är inbiten Göteborgare, har hon så att säga ena foten kvar i Hultsfred.

– Jag är ofta här och hälsar på, säger hon, jag har ju både mamma och pappa här. Men jag är säker på att det var rätt för mig att flytta till Göteborg. Även om jag känner mig lite lantlig. För egentligen är jag ingen storstadsperson.

Gotland var en av inspelningsplatserna för Den försvunne Kronprinsen. Det är något av det bästa med jobbet, att få se många spännande platser, tycker Denise Sonehag Carlford.
Gotland var en av inspelningsplatserna för Den försvunne Kronprinsen. Det är något av det bästa med jobbet, att få se många spännande platser, tycker Denise Sonehag Carlford.
Denise Sonehag Carlford

Namn: Denise Sonehag Carlford

Ålder: 35

Bor: Göteborg. Men kommer ofta hem till Hultsfred

Aktuell: Producent för julkalendern "Den försvunne Kronprinsen"

Andra filmer: Unga Astrid, En man som heter Ove, Comedy Queen, Monica Z, med flera.

Säger: Jag är lycklig som får jobba med min hobby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!