Det visade sig snabbt att bollen var fjärrstyrd, via en surfplatta kunde en av besökarna styra bollen precis exakt efter eget sinne.
Den här bollen, skyldig som den såg ut, var bara en av de robotar som var i drift när Additivt Teknikcenter i Hultsfre ordnade en familjekväll.
Två olika slags industrirobotar var också igång, en av dem stod och flyttade klossar nästan som för sig själv i ett hörn. Den andra höll Theo Jonsson på att lära bygga torn.
– Jag har väl hållit på i tio minuter eller så, säger han.
Och det visade sig att roboten hunnit "lära sig en hel del" och träklossarna staplas på varandra. Precis som Theo Jonsson hade tänkt.
– Det är inte särskilt svårt, tycker han.
En bit därifrån står Beatrice Dahlgren och visar upp lite av vad hon och de andra i klassen jobbar med. Och det är inte lite som de olika 3D-skrivarna producerat.
– Det är jätteroligt att hålla på med, säger hon. Det är riktigt spännande med all problemlösning som måste göras. Man kan leka fram produkter på ett sätt som inte går annars.
Beatrice Dahlgren tänker sig en framtid som 3D-tekniker och har hakat på skolans YH-utbildning.
Besökarna lät sig villigt imponeras av produktionen. Och förstås av utrustningen som finns, med 3D-printrar, scanners och mycket annat.
– Målet med kvällen är att väcka ett intresse för teknik, säger platschefen Joakim Svensson, industrin är ju en stor arbetsgivare här, och vi vill förse dem med kompetens som behövs i framtiden.
Besökarna fick tillfälle att prova på lite av varje under kvällens lopp. Som till exempel att köra robotbollen. Och det gjorde de med både liv och lust. Det blev många glada skratt när bollen oväntat bytte riktning.
Den här familjekvällen är en driekt uppföljning till de tidigare tjej-kvällarna man haft på skolan, och som visat sig bli en framgång.
Resultatet från den senaste var att 14 kom in på ett förberedande industriprogram, och i år har man tio sökande. Och dessutom 13 som sökt YH-utbildningen och 11 till gymnasiet.
Med tanke på det är Roger Svensson glad att skolan fått nya, större lokaler i C-huset till nästa år.
– Då får vi plats ned nya maskiner, säger han, men framförallt är det nya skolsalar vi behöver ha.
Rektor Aina Kalle från kommunens vuxenutbildning fanns också med på plats och berättade om hur det går till att söka utbildningen.