Gratis skolfrukost kan bli verklighet – på prov

Gratis skolfrukost kan komma att bli verklighet på skolor i Hultsfred. Många elever kliver på skolbussen i ottan, och kan behöva ha en macka eller två, innan plugget börjar.

Gratis skolfrukost kan bli verklighet i framtiden. I alla fall på prov. Barn- och utbildningsnämnden vill genomföra ett pilotprojekt för att testa.

Gratis skolfrukost kan bli verklighet i framtiden. I alla fall på prov. Barn- och utbildningsnämnden vill genomföra ett pilotprojekt för att testa.

Foto: Privat

Hultsfred2023-04-14 11:56

Tanken är nu att prova skolfrukost vid det par av skolorna i Hultsfreds kommun. Barn- och utbildningsnämnden vill genomföra ett fyra veckor långt pilotprojekt vid två av skolorna, för att se om det fungerar, om det gör nytta för elevernas koncentrationsförmåga. Men också för att se hur det ska fungera rent praktiskt.

– Det ska inte behöva kosta några stora pengar, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars, men exakt hur mycket är oklart i nuläget.

– Men själva maten kostar cirka 12 kronor per portion. Och personal finns redan på plats, fortsätter han, och hoppas att få fritidspersonalen att rycka in.

Kommunens Kost- och städavdelning har tittat på frågan om skolfrukost och ställer sig inte direkt avvisande. 

I sitt svar på förslaget skriver man att ett pilotprojekt mycket väl kan genomföras, men om det ska bli permanent, behövs ytterligare utredningar av bland annat kostnaden.

Barn- och utbildningsnämndens beslut blev i alla fall att föreslå kommunfullmäktige att besluta om pilotprojektet vid två skolor.

– Att vi väljer att göra det på två ställen, är att vi vill kunna testa om det blir olika utfall, säger Martin Snickars. Och fyra veckor tyckte vi kunde vara lagom länge.

Eftersom idén presenterades i en motion till kommunfullmäktige, i en motion från kristdemokraten Lennart Davidsson, så går frågan tillbaka dit för ett slutgiltigt beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!