En hel container med rullatorer på tippen upprör

Rullatorer och andra hjälpmedel slängda på återvinningscentralen. "Har de aldrig hört talas om återbruk".

Besöket på Kejsarkullen gjorde kvinnan ordentligt upprörd. Massor av rullatorer och andra hjälpmedel låg i containern. "Men det är inget konstigt med det", säger Ulrica Larsson, enhetschef för rehabenheten på kommunen.

Besöket på Kejsarkullen gjorde kvinnan ordentligt upprörd. Massor av rullatorer och andra hjälpmedel låg i containern. "Men det är inget konstigt med det", säger Ulrica Larsson, enhetschef för rehabenheten på kommunen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-02-25 10:00

En kvinna som vill vara anonym tog kontakt med Vimmerby Tidning efter ett besök på Kejsarkullens återvinningscentral utanför Hultsfred. Där hade hon sett att det låg ett stort antal rullatorer och andra hjälpmedel slängda i containern för metallskrot.

– Det är ju inte klokt, säger hon, vilket slöseri. De ser ju nästan nya ut.

I stället för att de skulle hamna i skrotcontainern på Kejsarkullen tycker kvinnan att de borde tas tillvara. Eller kanske skänkas vidare till någon som behöver dem.

Ulrika Larsson, enhetschef rehabenheten i kommunen, kan mycket väl förstå den här reaktionen, men förklarar samtidigt att det är mycket lagar och regler som styr.

– Rullatorerna har en begränsad livslängd, förklarar hon. Tillverkaren garanterar inte mer än fem år. Det gör att vi kontinuerligt måste skrota ut ett antal varje år. Så det är inget konstigt med det.

Att så många hamnade i samma container beror helt och hållet på att det var ganska länge sedan man fick iväg ett lass till Kejsarkullen.

– Men nu har vaktmästarna tydligen fått tid att tömma källaren, säger hon. Så det är väl hela fjolårets skörd på en gång.

– Så det är därför det ser så mycket ut säger hon. Men egentligen är det inget konstigt. Vi skrotar ut rullatorer kontinuerligt.  Vi måste vara säkra på att de saker vi lånar ut är i gott skick.

Det normala är annats att rullatorer och andra hjälpmedel som varit utlånade tas tillbaka, kontrolleras och skuras av så att de är rena och fräscha till de ska lånas ut igen. Men om grejerna är för gamla och slitna, så kasseras de.

– Om någonting vi har skickat ut skulle brista, är det inte alls bra, säger Ulrika Larsson, även om de kan se riktigt fina ut. Så det handlar mycket om säkerhet att de inte får bli för gamla. Det är mycket säkerhetstänk som ligger bakom. 

Det är också väldigt viktigt, berättar hon, att saker som lånas ut ser bra ut. Att de inte är för gamla och slitna. Det gäller både rullatorer och andra saker, som till exempel toalettstolsförhöjningar.

– Men visst kan jag förstå att det blir den här reaktionen, fortsätter hon. Ofta ser de ju väldigt fina ut. Men de kan vara väldigt slitna i alla fall.

Att skänka hjälpmedlen vidare har inte varit aktuellt. I alla fall inte hittills.

– När vi köper in dem sker det genom en upphandling där flera kommuner är med, säger Ulrika Larsson, men vad jag vet är det inget som vi talat om i den gruppen tidigare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!