Delade meningar om vaccinkrav för nyanställda

Hultsfred blir första kommun i Kalmar län med att införa krav på vaccinering mot covid -19 för att på jobb inom äldreomsorgen.

En knivig fråga, säger ordförande i Kommunals lokala avdelning, Jeanette Persson, och informationen från förbundet är än så länge ganska luddig.

En knivig fråga, säger ordförande i Kommunals lokala avdelning, Jeanette Persson, och informationen från förbundet är än så länge ganska luddig.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-11-18 15:08

Det dock lite delade meningar inom det lokala facket, Kommunal. Det är en ny situation för facket att hantera och så mycket att gå efter finns inte. Informationen från förbundet är knapphändig.

– Jag förstår hur arbetsgivaren tänker, säger ordförande Jeanette Persson.

– De flesta i den gamla personalen är vaccinerade och man vill att även nykomna ska vara det. Men samtidigt finns ingen rekommendation från folkhälsomyndigheten att behandlande personal ska vara vaccinerad.

Eftersom det i långa stycken är en fråga om personlig integritet att bestämma om man ska vaccinera sig eller inte råder det delade meningar om det nya kravet. 

– Så det är en knivig fråga som det inte finns något svar på. Man måste ju få bestämma över sin egen kropp, säger Jeanette Persson. Men samtidigt ska vi ju på alla sätt skydda våra gamla och sköra som vi jobbar med.

Jeanette Persson ser också en arbetsrättslig fråga. Ska det vara ett tvång att vara vaccinerad för att få ett jobb, säger hon, hur blir det då med de som inte kan vaccinera sig. På grund av allergier till exempel.

Samtidigt pekar hon på att ända sedan pandemin började så har arbetsgivaren pekat på att vi ska lita på vår skyddsutrustning, att den ska skydda personal och de äldre.

– Som redan anställd behöver man inte svara på om man är vaccinerad eller inte, men det här tvingar ju nyanställda att svara, fortsätter hon. Själv har jag valt att vaccinera mig, men det måste vara upp till var och en att ta det beslutet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!