En paketlösning fram till 2024
HULTSFREDKommunalrådet Lars Rosander tillbakavisar kritiken från Nicke Wainebro, vd för AB Hultsfreds Bostäder.– Det behöver inte alls bli så att hyresgästerna drabbas, säger Rosander. Hyrorna sätts ju vid förhandlingar med hyresgästföreningen.
Tommy Rälg (S) och Lars Rosander ser många fördelar med upplägget med Riksbyggen och den ekonomiska föreningen som tar över äldreboendena i kommunen.
Foto: Olof Carlson
– De båda äldreboendena har ett marknadsvärde på 60 miljoner, säger Rosander och det är vad de kommer att säljas för.
För de kommunalt ägda boendena, blir prislappen runt 50 miljoner. Alltså motsvarande det bokförda värdet på fastigheterna.
– De boende på de olika äldreboendena kommer inte att påverkas, säger Rosander. Det är fortsättningsvis kommunen som kommer att svara för faktureringen av hyran.
Däremot kan det bli dyrare att bo. Men enligt Rosander handlar det om blygsamma höjningar.
– Det finns möjligheter att få bostadstillägg, säger han, så den delen av ökningen som den enskilde får betala är väldigt liten.
En höjning av kostnaderna i särskilt boende är oundviklig, som vid all annan ny- och ombyggnation.
Lars Rosander pekar också på att de boende får mer att säga till om när det gäller lokalerna. Som medlemmar i den ekonomiska föreningen kan de vara med och påverka.
Totalt omfattar det här projektet satsningar på 333 miljoner kronor, om- och tillbyggnader inräknade. Och det är stora förändringar som planeras. Inte minst att det blir 44 nya platser i särskilt boende.
– Men samtidigt försvinner de 13 tillfälliga platserna på Knektagården, säger Lars Rosander, så nettotillskottet är 31 platser.
Tidsplanen för de här satsningarna sträcker sig fram till 2024. I första etappen kommer Hemgården, Ekliden och Lindgården att säljas. 20 nya lägenheter ska byggas vid Hemgården, som också ska byggas om och bland annat få ett tillagningskök och 23 nya platser. Vidare ska sju trygghetslägenheter byggas på Ekliden i Virserum.
I steg två överlåts sedan Klockargården och Lundagården, där fem nya trygghetslägenheter ska byggas och på Klockargården blir det en del om- och tillbyggnader.
I steg tre är det sedan Knektagården som är i fokus och i steg fyra blir det en om- och tillbyggnad på Lindgården som får 21 nya platser.
Som vi tidigare berättat sker de här förändringarna i samarbete med Riksbyggen, som gjort en stor genomgång av äldreboendesituationen i kommunen och man har tagit fram ett förslag till en helt ny organisation som Lars Rosander ser många fördelar med.
Han får också stöd från Tommy Rälg och Tomas Söreling på S-sidan, som ser det liggande förslaget som en bra paketlösning.
– Vi ser det som att nu äntligen blir det av, säger Tommy Rälg, nu får vi en bra paketlösning. Vi litar på Riksbyggens erfarenhet och expertis när det gäller kollektivt boende.
En del av kritiken - det var ingen enig kommunstyrelse som tog beslutet att gå vidare - har gått ut på att kommunen avhänder sig inflytandet över de här byggnaderna. En kritik som Lars Rosander avfärdar.
– Föreningen kommer att ha en styrelse om sju personer, säger han. Tre kommer att utses av kommunen, tre av föreningsstämman och en av Riksbyggen. Så vi kommer att behålla kontrollen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!