Kommunens sparförslag innebär ju att rökdykarna på värnet i Silverdalen/Lönneberga skall tas bort, vilket i slutändan innebär en försämring när det gäller att kunna agera snabbt och rätt vid exempelvis en villabrand.
- Nu när våra rökdykare avstår sin ersättning så blir det bara en besparing på 62 000 om året. Den summan är ingenting med tanke på de insatser som vi kan göra i ett tidigt skede vid en brand eller olycka, menar Jan Johansson och Magnus Larsson på brandvärnet.
Samhällsansvar
Brandmännens sista insats för att visa att de har stöd hos befolkningen blev att gå ut med ett antal namnlistor. På en vecka skrev 335 personer i Silverdalen och Lönneberga på, vilket visar på att allmänheten tycker att rökdykarna borde finnas kvar.
- Kommunen har satsat miljoner på att utbilda oss. Försvinner rökdykarna och materielet från stationen försvinner också kompetensen, vilket gör att vi inte kan agera på rätt sätt vid exempelvis en eldsvåda eller soteld.
Vi tycker att vi gjort allt vi kan när det gäller vårt samhällsansvar, nu tycker vi att kommunen borde göra detsamma, menar Magnus Larsson.
En sista insats från räddningsvärnet
Killarna i räddningsvärnet vill på alla sätt behålla sina rökdykare. Deras sista insats innan kommunfullmäktigemötet på måndag blev att lägga ut en namnlista.- 335 namn på en vecka visar att det är många som håller med oss i sakfrågan, menar Jan Johansson.
Jan Johansson och Magnus Larsson överlämnade namnlistorna till kommunalrådet Lars Rosander. Hur protesterna tas emot får brandmännen veta på måndag då kommunfullmäktige sagt sitt.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!