I dagarna slutfördes arbetet med att plantera sparris hos Axelssons i Aby. Ett omfattande arbete som tog 110 timmar i anspråk, sedan var de 16 000 plantorna nere i jorden. Precis lagom till söndagens rejäla regn kom som på beställning.
– Sparris trivs bäst i sandjord och det är precis det vi har här, så det är optimalt att odla den omtyckta primören här på gården, säger Andrew Rog.
Börja skörda 2018
Redan kan man urskilja de gröna sparrisknopparna, som börjat leta sig upp ur jorden lite försiktigt.
Men det dröjer till våren 2018 innan den gamla kulturväxten ska börja skördas och säljas till kund.
– Sparrisen kommer att vara uppåt en och en halv meter hög redan nu i sommar, men vi väntar med att skörda till tredje året, då har den vuxit till sig ordentligt och kraften gått ner i rötterna, säger Andrew Rog. De första åren håller man bara efter ogräset, minst en gång per vecka, och klipper ner blomstänglarna på hösten.
Tre olika sorter
Axelssons i Aby har satsat på tre olika sorter: Gijnlim, den lite mer exklusiva sorten Primaverde, som brukar kallas salladssparris för att den kan ätas rå och Backlim som är en något senare sort med vilken sparrissäsongen kan förlängas något.
Två och ett halvt ton
– Sparrisen är klar att skörda i mitten av maj och ungefär sex veckor framåt, så vi hoppas den ska bli ett bra komplement till våra jordgubbar. Den är en mycket populär i Tyskland och används allt mer även här i Sverige.
När sparrisen väl är klar, skördas den dagligen och man räknar med att få två och ett halvt ton färdig produkt varje år.
– Sparrisen är flerårig och vi räknar med att ha de här plantorna i åtta-tio år utan problem, säger Andrew Rog. Jag känner till och med de som haft samma i 15-16 år.