Epoken Forsnäs är över

Det är inte tre veckor sedan han jobbade här. Men i går såg Rude Gladh från Virserum sin gamla arbetsplats skingras för vindarna. Eller snarare av Folke Petterssons klubba. - Det känns inget vidare, sa han, och spanade ut över spekulanthavet som böljade fram och tillbaka mellan maskinerna i Forsnäsfabriken.

Det var trångt i fabriken. Folke Pettersson från Nässjö sålde ut både maskiner och verktyg. Ett handgripligt bevis för att epoken Forsnäs i Virserum är över.

Det var trångt i fabriken. Folke Pettersson från Nässjö sålde ut både maskiner och verktyg. Ett handgripligt bevis för att epoken Forsnäs i Virserum är över.

Foto:

Hultsfred2003-03-20 09:26

Rude Gladh har jobbat på Forsnäs ända sedan företaget startade i Virserum. Woodtech hette det på den tiden.
- Jag har varit i de här lokalerna hela tiden, säger han. Det måste vara i minst 15 år.
Men för drygt två veckor sedan var det stopp. Produktionen upphörde vid företaget. Rude och hans jobbarkompisar fick gå hem, med en statlig lönegaranti som enda trygghet.
- Jag har kommit upp i den åldern nu att det kanske inte blir så lätt att hitta ett nytt jobb, säger han Vi får väl se vad som händer.
Rude gick omkring i fabriken, en vemodig promenad bland maskiner, färgpytsar, spekulanter och andra auktionsbesökare. Han träffade förstås en och annan av sina arbetskamrater på vägen, bytte några ord och gick vidare. Det som för andra besökare bara var en vanlig företagsauktion vilken som helst, var för Rude och hans jobbarkompisar någonting mycket mer. Auktionen blev det konkreta beviset på att epoken Forsnäs nu är avslutad en gång för alla i Virserum.

Snart tre veckor
Så även om det kändes minst sagt deprimerande att se maskiner och verktyg säljas åt alla håll, så var det svårt att hålla sig därifrån under auktionen, tyckte Rude.
- Man vill ju se hur det går till.
Det är faktiskt bara lite drygt två veckor sedan driften upphörde i fabriken. Men mycket har hunnit förändras på de veckorna. En stor del av maskinparken var borta redan innan auktionen. De har körts iväg till koncernens andra fabrik i Nybro och i stället hade maskiner därifrån körts till Virserum för att säljas på auktionen.
- Det är ganska mycket här som jag inte känner igen, säger Rude.
I mitten på januari kom chockbeskedet. Knappt hade Virserumsborna hunnit smälta att Modigs gått över styr, förrän det var färdigt också för Forsnäs. Produktionen rullade vidare ett tag till. Av bara farten så att säga. Under tiden jagade konkursförvaltaren nya köpare. Fabriken i Österbymo hittade köpare som ville jobba vidare. Men i Virserum var det svårare. Till slut köpte Bending Group i Nybro tillbaka fabriken, för att flytta hem maskinerna och avveckla.

Många spekulanter
Folke Pettersson, välkänd auktionist med konkursbo som specialitet sålde ut resten.
Intresset var stort för den här auktionen. Det var ett antal spekulanter på plats för att om möjligt göra fynd bland maskiner, verktyg och material.
Och fynd gjordes. På löpande band faktiskt. Prisnivån hölls på en minst sagt blygsam nivå, även om det givetvis fanns en del toppar.

I går såg Rude Gladh sin arbetsplats skingras för vinden. Ett slutgiltigt besked om att epoken Forsnäs nu är definitivt avslutad i Virserum.
I går såg Rude Gladh sin arbetsplats skingras för vinden. Ett slutgiltigt besked om att epoken Forsnäs nu är definitivt avslutad i Virserum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!